Wouter de Kleyn presenteert zijn boek op 28 november
Wouter de Kleyn presenteert zijn boek op 28 november Oscar Larik
Column

Kleyne Lettertjes: Zomervakantie

22 juli 2020 om 10:42 Column

10!….9!….8!….7!….6!….5!….4!….3!….2!….1! Op het schoolplein staan een uitgelaten horde koters en evenzo blije meesters en juffen down te counten. Hoera, het is vakantie! Na Regio Noord en Zuid volgt nu ook Regio Midden met de zomervakantie. Van 18 juli tot en met 30 augustus zijn de kinderen vrij. Een paar ouders langs het hek lijken wat minder uitgelaten. Ik herken dat wel. Zes weken zijn ze thuis, staycation of awaycation, dat maakt niet uit. Zes lange, lange weken. En ze waren eigenlijk pas net weer op school - ook zes weken. Tjonge, wat vloog die tijd snel voorbij. Het is vakantie, ouders moeten weer aan de slag!

Mijn dochter praat honderduit, ze heeft er zin in. Ze leeft er al weken naar toe en nu is het eindelijk zover. Ze heeft grootse plannen voor de zomer. We gaan naar Frankrijk en ze heeft een vakantiebucketlist opgesteld voor de reis en voor het verblijf. Het blijkt dat je op tamelijk veel plekken ijs of snoep kan eten. Verder komt er veel sporten aan bod. ‘Skileren op het plein’, vind ik nog prima, maar ik twijfel nog over ‘skileren van de berg’. In de auto staat ‘uit het raam hangen zonder gordel’ hoog op de lijst, en ik vrees ook een beetje voor het ‘lietjes draaien’, gezien haar voorkeur voor het songfestival. We gaan ‘geld verdienen’ en ‘geld uitgeven’, want we gaan ‘leuken spullen kopen’ en ‘romel kopen in de supermarkt’.

Mijn zoons zitten op de middelbare school, tenminste dat zou je denken. Wat mij betreft hebben die sinds medio maart al vakantie. In het begin zaten ze soms nog wat opgaven te maken, maar de schoolboeken verdwenen steeds dieper in de krochten, die pubers kamers noemen. Online lessen multitaskten ze er gemakkelijk bij en ging simultaan met het nuttigen van een heel brood, gamen met vrienden en televisie kijken. Ik begrijp wel dat de docenten het fijn vinden dat deze gasten even thuis blijven. ,,Ga je ouders maar vervelen!" Zelfstudie. Welke puber kan dat? De scholen waarderen hun absentie: ,,Goed gedaan allemaal, jullie zijn over!" De oudste wilde met zijn matties naar Albufeira, maar goed dat dat niet is doorgegaan, dat zou alleen maar Knokke zijn geworden.

,,Ik verveel me." Mijn dochter hangt te lamlendigen op de bank, naast een broer. Gedaan met de voorpret en het enthousiasme. Ik heb er een extra bankligger bij. Ze verveelt zich. Werk aan de winkel voor vader. Ik stap uit mijn thuiswerkplek en ga naast haar zitten. De items op de bucketlist blijken nu stom of ‘voor op vakantie’, vreemd genoeg. Ze loopt boos weg als ik na 20 suggesties concludeer dat vervelen juist een hele goede vakantiebesteding is. Ik zucht. De kinderen hebben schoolvakantie. Ze zijn weer thuis of ze zijn nog steeds thuis! Na zo’n schooljaar zijn die echt wel aan vakantie toe! Dus ouders; fijne vakantie, enne… aan de slag! Hoera!

Wouter de Kleyn

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie