De sloop van de molen op de Molenweg
De sloop van de molen op de Molenweg Een omwonende

Verhaal rond Molenromp Bunnik blijft onduidelijk

17 juli 2020 om 08:00 Historie

BUNNIK Uit alle documenten die de gemeente beschikbaar kan stellen, blijkt niet waarom de molenromp aan de Molenweg in Bunnik in 2009 van de monumentenlijst geschrapt werd. Wel duidelijk is dat het college in ging tegen het advies van de monumentencommissie. Waarom ze dat deed, is geheel onduidelijk. 

door Agnes Corbeij 

In februari deed Bunniks Nieuws een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur om alle documenten rondom deze zaak op tafel te krijgen. Eerdere verzoeken daartoe waren niet volledig ingewilligd. Uit de documenten die in maart beschikbaar kwamen, blijkt geen antwoord op de vraag waarom de molen van de monumentenlijst geschrapt werd.

ADVIES De monumentencommissie adviseerde het college om de molenromp wel aan te merken als gemeentelijk monument, zoals in de jaren daarvoor ook het geval was. Hierover zegt de commissie in 2009: ,,Al is het maar een molenromp, het is een landmark en belangrijk als silhouet in dat gedeelte van het dorp Bunnik. De gaten in de romp tonen nog, dat het een stellingmolen betrof. De molenromp is te beschouwen als de overgebleven schoorsteen van een baksteenfabriek, als pars pro toto is het veelzeggend. Ook de ensemblewaarden van de romp met de zorgvuldig gedetailleerde fabrieksgebouwen van na de Tweede Wereldoorlog zijn van belang. Het is een typisch voorbeeld van een doorontwikkeld monument. De Monumentencommissie adviseert positief over aanwijzing als gemeentelijk monument.”

BESLUIT Burgemeester en wethouders besloten op 25 augustus 2009 anders. Met als reden dat de romp niet gaaf bewaard zou zijn. Daarover staat in het betreffende besluit: ,,Bestuurlijk wordt de argumentatie van de Monumentencommissie niet overgenomen. De molen is niet gaaf bewaard gebleven en is in de loop van de jaren goeddeels ingebouwd in nieuwere aanbouwen. Wat ervan over is heeft zeker waarde, omdat het nog iets laat zien van de geschiedenis van Bunnik, maar het is als restant niet van een bijzondere kwaliteit. Alles afwegende wordt voorgesteld de molenstomp niet als beschermd gemeentelijk monument aan te wijzen.”

Dit komt vreemd over, aangezien de gemeente de monumentencommissie heeft om expertise over dit onderwerp in huis te halen. Als de gemeente tegen een advies van de commissie in gaat, zijn daar normaal gesproken onderbouwde argumenten voor. Het college zei in 2009 dat de molenromp niet gaaf bewaard zou zijn, terwijl de monumentencommissie spreekt over gaten die laten zien dat het een stellingmolen betrof en over ensemblewaarden met zorgvuldig gedetailleerde fabrieksgebouwen van na de Tweede Wereldoorlog.

GEEN ANTWOORD Op de vraag op basis van welke documentatie of informatie het college besloot dat de molenromp niet gaaf bewaard zou zijn en dat de romp daarom van de lijst af kon, antwoord de gemeente: ,,Naar aanleiding van je specifieke vervolgvragen hebben wij in het dossier van destijds, dat ons op dit moment ter beschikking staat, geen concrete nadere informatie kunnen achterhalen waarmee we jouw vragen gericht zouden kunnen beantwoorden.”   

Omwonenden maakten bezwaar tegen de sloop van de molen. Dat heeft niet gewerkt, de molen is inmiddels gesloopt om plaats te maken voor woningbouw.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie