Zwembad Bunnik sluit per 1 september
Zwembad Bunnik sluit per 1 september Agnes Corbeij

Wethouder wil burgerinitiatief rondom zwembad financieel steunen

13 juli 2020 om 14:31 Politiek

BUNNIK Als er een burgerinitiatief zou ontstaan met als doel het zwembad open te houden, is de wethouder nog steeds bereid hetzelfde bedrag bij te dragen als zij eerder aan Laco aanbood. Dit liet zij desgevraagd weten tijdens de raadsvergadering van donderdag. 

door Agnes Corbeij

Vorige maand werd bekend dat het zwembad in Bunnik per 1 september sluit. Hierover werden vragen gesteld tijdens de raad van 2 juli. Winny Toersen van De Liberalen en Wiepke Zuidweg van P21 dienden vorige week samen een motie in waarbij ze de wethouder vroegen om de middelen die eerder volgens de wethouder beschikbaar waren om het zwembad te helpen, alsnog aan te bieden als er inwoners met een reddingsplan kwamen. Of zo'n initiatief in de maak is, is niet bekend. Eerder werd wel een handtekeningenactie opgestart.  

BEDRAG Over het bedrag bleef de wethouder vaag. Ze wilde geen bedragen noemen, maar omschreef het als 'ruim twee keer modaal'. Als wethouder Dekker hierbij het jaarinkomen van de gemiddelde Nederlander bedoelde, dat volgens het CBS rond 36.000 euro per jaar ligt, heeft de gemeente Laco afgelopen jaar zo'n 80.000 euro geboden aan Laco om investeringen te doen die ervoor zouden zorgen dat het zwembad nog 10 jaar zou kunnen blijven bestaan. Laco liet weten dat het bedrag dat nodig is om het zwembad nog tien jaar open te houden hoger is dan het bedrag dat de gemeente bood. 

Toersen en Zuidweg zijn van mening dat er nog best een burgerinitiatief kan komen, omdat burgers pas kort weten van de op handen zijnde sluiting van het zwembad. In de motie stellen zij: ,,Als er nu uit een burgerinitiatief (en na overleg met Laco) blijkt dat er toch een mogelijkheid bestaat het zwembad te behouden, verdient zo’n initiatief een steun in de rug door het alsnog beschikbaar stellen van de genoemde financiële middelen."

INVENTIEF Dat is dus precies de opdracht die de coalitie aan de wethouder gaf. Wethouder Ali Dekker noemde de motie 'inventief'. ,,De samenleving is nu aan zet, samen met Laco. De motie sluit aan bij wat wij als gemeente eerder ook al wilden doen. We wilden Laco steunen, maar dat kunnen we niet alleen. Als zo'n initiatief er komt, zijn we zeker bereid hetzelfde bedrag aan de gemeenteraad te vragen."

De oppositie stemde tegen de motie. Lakerveld (CDA) vond het vreemd om 'op te roepen tot een burgerinitiatief' door er vooraf een financiële prikkel aan te geven. Viskil (Bunniks Belang) sloot zich daarbij aan. ,,Je wekt toch verwachtingen die we misschien niet waar kunnen maken." De financiële onzekerheid van de gemeente was voor beide heren reden tot voorzichtigheid. Wethouder Dekker begreep deze zienswijzen ook en maakte duidelijk dat de toezegging niet zonder voorwaarden is. ,,De bereidheid om te steunen is er, maar er zitten veel mitsen en maren aan. Het is zeker geen gelopen race."  

Aangezien P21 en De Liberalen samen een meerderheid hebben in de gemeenteraad, werd de motie aangenomen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie