Het CDA maakte donderdag bezwaar tegen het proces voorafgaand aan het aannemen van een derde wethouder in Bunnik
Het CDA maakte donderdag bezwaar tegen het proces voorafgaand aan het aannemen van een derde wethouder in Bunnik Kuun Jenniskens

CDA stemt ook in met derde wethouder, ondanks bezwaren tegen het proces

13 juli 2020 om 11:39 Politiek

ODIJK Jocko Rensen werd donderdag geïnstalleerd als wethouder van de gemeente Bunnik. Het voorstel hiertoe werd unaniem aangenomen door de raad. Toch waren er wel degelijk bezwaren vanuit het CDA over het proces dat hieraan vooraf ging, zo bleek voor en tijdens de raadsvergadering afgelopen donderdag. 

door Agnes Corbeij

In mei werd bekend dat coalitiepartijen P21 en De Liberalen op zoek gingen naar een derde wethouder. Daar keek het CDA van op. Zij waren niet betrokken in de besluitvorming voorafgaand aan de sollicitatieprocedure. Dit was ‘een zaak van de coalitie’, aldus P21 en De Liberalen.  

GELD Donderdag lagen twee aparte raadsvoorstellen voor. Allereerst het voorstel Jocko Rensen te benoemen als wethouder. Ten tweede het voorstel om het geld dat hiervoor nodig is voor het huidige jaar uit de algemene reserve (spaarpot van de gemeente) te halen en het bedrag daarna structureel in de begroting op te nemen. Voor dit kalenderjaar gaat het om 47.000 euro. Vanaf 2021 gaat het om een jaarlijks bedrag van 97.500 euro. In het raadsvoorstel staat hierover dat ‘de financiële dekking nog gezocht moet worden’.

Voordat het raadsvoorstel voor de financiële dekking voor de kosten van de derde wethouder door alle vier de politieke partijen werd goedgekeurd, liet het CDA nogmaals haar stem horen. Zowel fractievoorzitter Leny Visser als fractielid Peter Lakerveld waren zeer ontstemd over het proces naar de benoeming toe. Zij kregen het raadsvoorstel pas op de dag van de raadsvergadering, wat zeer ongebruikelijk is. 

Visser: ,,We zijn niet tegen de derde wethouder, maar vonden het wel een heel vervelend proces. We kregen vandaag pas het raadsvoorstel en hebben dus niet de kans gehad hier met onze fractie bij stil te kunnen staan.” 

PROBLEEM VAN BUNNIK Lakerveld stelde kritische vragen aan wethouder Paul Heijmerink van financiën. ,,De druk op de twee wethouders is groot, dat begrijpen we. Dit is een probleem van Bunnik, dus van de raad. Waarom heeft het college dit probleem niet bij de raad neergelegd, zoals dat altijd gaat met problemen? Dan hadden we dit probleem samen kunnen bespreken en samen tot een oplossing kunnen komen.”

Heijmerink kwam niet met een bevredigend antwoord voor het CDA. Hij benoemde nogmaals de redenen om een derde wethouder aan te stellen. ,,Ik heb de portefeuille van Erika Spil overgenomen en ik weet werkelijk niet hoe zij dit gedaan heeft. Ik moet vaak kiezen naar welke bijeenkomsten ik ga, waardoor ik Bunnik niet altijd kan vertegenwoordigen.”

Lakerveld stelde Heijmerink vervolgens de vraag of het belang van Bunnik volgens Heijmerink alleen de coalitie aangaat. Daarop kreeg hij het antwoord dat het aanstellen van de derde wethouder niet het besluit was van de wethouders, maar van P21 en De Liberalen. Blijft een feit dat de oppositiepartijen niet vooraf betrokken zijn geweest en donderdag voor een voldongen feit stonden. Overigens was het CDA de enige partij die moeite had met deze gang van zaken. Bunniks Belang maakte weinig woorden vuil aan de zaak. ,,Wij zien het belang van de derde wethouder en steunen dit voorstel.”   

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie