Lise en de burgemeester
Lise en de burgemeester Richard Thoolen

Nieuwe kinderburgemeester Lise heeft veel goede ideeën

9 juli 2020 om 13:42 Politiek

WERKHOVEN Donderdag 11.00 uur was een bijzonder moment voor Lise Wieman, leerlinge van groep 6 van basisschool De Delteyk. De klas was net terug gekeerd van de ochtendpauze en meester Jesse ging beginnen met de rekenles. 

door Richard Thoolen

Opeens werd de deur opengemaakt en betrad burgemeester Ruud van Bennekom het klas lokaal. Alle kinderen keken verbaasd op: de burgemeester in je klas, wanneer maak je dat nu mee? Nog verbaasder was Lise, die door de burgemeester naar voren werd geroepen. Van Bennekom: ,,Lise, ik ben speciaal gekomen om te laten weten dat jij verkozen bent tot de nieuwe kinderburgemeester. Niet alleen had je een leuke vlog gemaakt, maar ook had je goede ideeën." Lise: ,,Ik vond het heel erg leuk dat ik kinderburgemeester mag worden. Ik vind het superleuk om mijn mening te geven en om andere kinderen te vertegenwoordigen."


ZELF AMBTSKETEN ONTWERPEN Van Bennekom: ,,We hebben er nu wel voor gekozen dat Lise de nieuwe kinderburgemeester wordt, maar zij is het nog niet. Vandaag is alleen de kennisgeving. Op 17 september zal zij officieel geïnstalleerd worden tijdens de raadsvergadering in het gemeentehuis. Dan zal ik haar haar ambtsketen omhangen waarna zij haar functie zal aanvangen. Het leuke is dat zij haar ambtsketen zelf mag ontwerpen zodat die persoonlijk en origineel zal zijn. De kinderburgemeester is een leerling uit groep 7 en zal het één schooljaar zijn."


EIKENPROCESSIERUPS Lise: ,,Ik heb veel ideeën en de volgende 3 vind ik belangrijk. Ten eerste vind ik dat er meer gedaan moet worden aan de eikenprocessierups. Deze zitten in bomen waar mensen langslopen die bij voorbeeld naar voetbal gaan. Dat is best wel gevaarlijk. Die haartjes kunnen zeer doen, vooral als ze in je ogen komen. Ten tweede vind ik dat snoep en koek duurder moeten worden en groente en fruit goedkoper. Groente en fruit zijn ook lekker en veel gezonder dan snoep. En mijn derde punt is dat we de boeren meer moeten helpen. We moeten ervoor zorgen dat we producten hier zelf kunnen verbouwen en niet hoeven in te voeren van ver weg. Er hoeven niet overal zonnepanelen te komen als daar kersenbomen voor moeten verdwijnen."

De gehele klas wordt door burgemeester van Bennekom getrakteerd op taart

 VERRASSENDE VRAAG De gehele klas wordt door burgemeester van Bennekom getrakteerd op taart. Op ieder stuk staat de burgemeester tesamen met de kinderburgemeester afgebeeld. Na de taart mogen de kinderen van de klas vragen stellen. Een verrassende vraag was of Lise nu ook in de witte burgemeesterswoning te Bunnik gaat wonen. Dat is niet het geval, de kinderburgemeester kan gewoon thuis blijven wonen. Een andere vraag was of Lise kan zorgen dat de skatebaan er nu eens komt. Dit is een onderwerp dat de huidige kinderburgemeester Jette Geldens al op de agenda heeft gezet. Er wordt nog over gesproken en terugkoppeling zal nog komen.


SUPERTROTS Ouders Sietske Wieman en Adri Spithoven en broer Sietse hebben speciaal vrij genomen om dit heuglijke feit met hun dochter te kunnen delen. Sietske: ,,Het is fantastisch dat Lise tot kinderburgemeester gekozen is en wij zijn supertrots. Ik denk dat zij ook heel geschikt is. Lise kijkt goed om zich heen, stelt vragen en is altijd met gezondheid en milieu bezig." Adri: ,,Ik vind het heel goed dat er een kinderburgemeester is. Zo worden kinderen meer betrokken bij de politiek en wordt er een brug geslagen tussen jong en oud. Ik ben trots dat Lise hier een rol in kan vervullen."
Directrice van de Delteykschool Corina Flapper: ,,We zijn blij verrast dat we de nieuwe kinderburgemeester in ons midden hebben. Dit is een opsteker voor de leerlingenraad. Ik ben trots op Lise en benieuwd hoe zij haar rol als kinderburgemeester verder in gaat vullen."
Ten slotte werd Lise gevraagd of ze al concrete plannen heeft over hoe ze haar ideeën wil realiseren. Lise: ,,Nee, daar moet ik eerst nog verder over nadenken. Ik weet ook nog maar net dat ik de nieuwe kinderburgemeester zal zijn. Ik zal daar ook met andere kinderen over praten. Kinderen die mee willen praten of ideeën hebben, kunnen contact met me opnemen. Ik krijg ook een eigen e-mailadres bij de gemeente."

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie