Wouter de Kleyn
Wouter de Kleyn Oscar Larik
Column

Kleyne Lettertjes: Schoolzwemmen

1 juli 2020 om 11:23 Column

‘In ons waterrijke land zijn zwemdiploma’s geen overbodige luxe.’ Tot 31 augustus 2020 in elk geval, want dan moeten Bunnikse ouders zichzelf én hun kinderen redden. Dan sluit Laco de deuren van haar Bunnikse zwembad. Zonde voor de kleintjes, de oudjes en KrokoBill, die kan gaan droogzwemmen op de Rumpsterweg.

Hee, dat pikken we niet. Het is tijd voor actie! Tuurlijk, ‘black lives matter’, maar de sluiting van ons zwembad ook. Hoewel de sluiting van het zwembad al een jaar dreigt, wordt de deadline nu wel heel nijpend. Logisch, een discussie over een zwembad lijkt altijd net iets meer relevant als we tropische temperaturen aantikken; een hot topic. In de winter hoor je eigenlijk niemand over zwemmen. Dus startten een paar strijdvaardige ouders een petitie en ‘verzoeken de gemeente Bunnik en de eigenaar Laco om sluiting te voorkomen en dit fijne zwembad te behouden.’ En er zijn veel jonge gezinnen in Bunnik want de petitie is ondertussen meer dan 600 keer getekend. Toch houden gemeente en eigenaar Laco de poot stijf. 

Het zwembad gaat dicht omdat de Laco niet in het onderhoud kan voorzien. Met name de nieuwe CV-installatie past niet in de begroting, dat vergt namelijk nieuwbouw. Niet vreemd, want het zwembad, dat sinds 2002 in bezit is van Laco, kan al geruime tijd wat nieuwbouw gebruiken. Volgens mij heeft deze organisatie af en toe wat tegels gezet, wat aan het systeemplafond geknutseld en zo nu en dan een lamp vervangen, maar zijn de grote investeringen misschien terzijde geschoven en de afschrijvingen afgeschreven? De gemeente vindt van wel.

Ik heb makkelijk praten. Mijn kinderen kunnen allemaal al zwemmen. Gelukkig maar, want ik weet nog goed hoe de zwemlessen waren; ronduit vreselijk! De ouders hangen kortademig met rode koppen langs de kant en pogen de hangerige tot ondergoed gestripte broertjes en zusjes van de zwemmers in bedwang te houden. Overvolle kleedkamers. Het uitkleden ging nog, maar aankleden was een crime. Kinderen moe en vervelend. En bij het douchen viel de handdoek steevast in het water. Wat een gedoe! Je mist er niks aan als de zwemlessen stoppen, zou je zeggen. 

Maar ja, waar dan? De stroming in de Kromme Rijn lijkt me wat sterk voor de beginnende zwemmertjes en dat is in de winter ook misschien wat fris. Uitwijken naar buurtgemeenten lijkt de oplossing, maar dat voelt als een dubbele straf voor de ouders. Dat kan ook anders. ‘In ons waterrijke land zijn zwemdiploma’s geen overbodige luxe.’ Klopt, dus als we toch een beroep doen op de gemeente waarom dan niet herkozen voor het schoolzwemmen? Onder schooltijd. Kinderen blij, ouders blij, zwembad gered terwijl de (bad)meester de honneurs waarneemt. En 600+ tevreden stemmers. En bij een lerarentekort weet ik zeker dat KrokoBill ook wel wil helpen, of anders wel wat strijdvaardige ouders?

Wouter de Kleyn

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie