Zwembad Laco Bunnik
Zwembad Laco Bunnik Google Maps

Gemeente kan investeringen Laco niet overnemen

20 juni 2020 om 16:00 Overig

BUNNIK De gemeente Bunnik kan de onderhouds- en investeringsplichten van zwembad Laco niet overnemen, aldus wethouder Ali Dekker. Dit zegt zij in reactie op het persbericht van Laco van gisteren, waarin Laco de gemeente (een deel van) de schuld in de schoenen lijkt te schuiven. 

Agnes Corbeij

Laco Recreatie BV is een landelijk opererende commerciële instelling met bijna 40 zwembaden, waaronder in Bunnik, Driebergen en Doorn. Gisteren maakte de organisatie bekend dat het zwembad in Bunnik dicht zal gaan per 1 september. De zwemvoorziening is gebouwd in 1969 en sinds 2002 bij Laco in beheer en exploitatie. Laco wist al geruime tijd dat het bad zonder extra financiële middelen geen toekomst zou hebben en was in gesprek met de gemeente. 

Laco zegt in haar persbericht: ,,Overleg met de gemeente afgelopen jaar heeft niet geleid tot de noodzakelijke steun om via nieuwe investeringen te kunnen blijven voldoen aan de wettelijke eisen en verduurzaming."  Daarbij vermeld Laco: ,,Het zwembad in Bunnik is afgelopen jaren zonder enige gemeentelijke financiële ondersteuning geëxploiteerd. Dit is uniek in Nederland voor vergelijkbare zwembaden. De sluiting is dan ook geen gevolg van de huidige coronacrisis."

Wethouder Ali Dekker reageert vandaag op dit bericht. Zij geeft aan het heel jammer te vinden dat Laco heeft besloten het bad te sluiten, maar legt de verantwoordelijkheid duidelijk terug bij Laco. ,,Het zwembad is vanaf 2002 verzelfstandigd en in handen van Laco gekomen. Deze particuliere organisatie is dan ook verantwoordelijk voor de onderhouds- en investeringsplichten. De gemeente kan die niet overnemen." Dit zal ongetwijfeld met de financiële situatie te maken hebben, die net als in veel gemeenten in Nederland op dit moment niet rooskleurig en onzeker is. 

Een aantal inwoners vindt dat de gemeente zou moeten zorgen voor een zwembad in de gemeente, zeker voor de zwemlessen voor kinderen. Zo blijkt uit reacties op Facebook. Wethouder Dekker zegt hierover: ,,De gemeente vindt sport erg belangrijk en onderhoudt in alle drie de dorpen sportcomplexen waardoor onze inwoners voor veel sporten in de eigen gemeente terecht kunnen. We begrijpen dat het bericht gebruikers rauw op hun dak valt dat voor zwemlessen naar alternatieven moet worden gezocht. Gelukkig heeft Laco zelf alternatieven in de nabije omgeving."

Komende week zal Bunniks Nieuws een achtergrondartikel met reacties van zwemmers en de politiek over de sluiting van het zwembad publiceren.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie