De artist impression uit de plannen van Prominent Vastgoed
De artist impression uit de plannen van Prominent Vastgoed Prominent Vastgoed

Kaders bouwplannen Zeisterweg/Singel afgewezen door gemeenteraad

14 juni 2020 om 08:00 Politiek

ODIJK De kaders die door het college werden opgesteld voor de bouw van appartementen op de plek van de voormalige volkstuinen aan de Singel in Odijk zijn in de prullenbak gegooid. Zowel de inhoud van de kaders als de procedure die was gevolgd stond een meerderheid van de raad niet aan. 

door Agnes Corbeij

Deze kaders werden half april ook behandeld in de raad. Toen diende Hein Hoitink van De Lilberalen een amendement in, met het voorstel flinke veranderingen door te voeren. Op diezelfde avond werd wethouder Paul Heijmerink geïnstalleerd als portefeuillehouder van dit onderwerp. Omdat hij nog onvoldoende ingevoerd was in de materie, beantwoordde zijn collega Ali Dekker de vragen. Op die avond werd het amendement aangehouden. 

GEVOLGEN Afgelopen donderdag ging de discussie verder. Het college had inmiddels uitgezocht wat de financiële en juridische gevolgen zouden zijn van het amendement van De Liberalen. Die bleken groot te zijn. Daarop reageerde Hoitink van De Liberalen: ,,Het college heeft uitgebreid onderhandeld met verschillende marktpartijen en wij krijgen als raad alleen de kans om ja of nee te zeggen. Dat is ondemocratisch.”

Wethouder Heijmerink was het daar niet mee eens. ,,Mijn voorganger heeft niet uitgebreid onderhandeld met verschillende partijen. Als college wilden we graag appartementen bouwen, omdat daar grote behoefte aan bestaat in de gemeente. Mijn voorganger (Erika Spil, red.) heeft een partij gezocht die daar invulling aan kon geven. Ik vind het erg fijn dat haar dat is gelukt.”

OVERTUIGEN Hoitink en Heijmerink voerden nog een lange discussie over de procedure die gevolgd was, en de mate van gedetailleerdheid van de kaders, die daardoor geen kaders lijken maar een finale plan. Heijmerink probeerde de raad nog te overtuigen niet tegen de kaders te stemmen, omdat dat ongelukkig zou uitpakken richting de ontwikkelaar. Hoitink: ,,Daar ben ik het niet mee eens. Het is juist een goed signaal. Het signaal is dat de gemeenteraad serieus genomen moet worden.” 

Uiteindelijk stemden De Liberalen en het CDA tegen de kaders. Later op de avond werd een motie van De Liberalen unaniem aangenomen waarin staat dat minimaal een derde van het perceel de bestemming ‘recreatief groen’ behoudt, een ecologische zone langs de Kromme Rijn behouden blijft en het hoofdaccent van het gebouw zich richt op de Singel. Ook moeten parkeerplaatsen uit het zicht gerealiseerd worden. Heijmerink gaf aan dat deze kaders haalbaar zijn.    

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie