Het beregenen van een maisperceel bij Werkhoven
Het beregenen van een maisperceel bij Werkhoven Stichtse Rijnlanden

Hogere waterpeilen in sloten; beregenen mag, maar niet allemaal tegelijk

12 juni 2020 om 13:21 Natuur en milieu

WERKHOVEN De Stichtse Rijnlanden verhoogt de waterpeilen in sloten, weteringen en kanalen plaatselijk tot boven het normale maximumpeil. Door de peilen met maximaal 10 cm te verhogen, kan het grondwater aanvullen en wordt een buffer gecreëerd om zo lang mogelijk aan de watervraag te kunnen voldoen. 

De peilverhoging geldt alleen voor gebieden met voornamelijk agrarisch grondgebruik. Het waterpeil gaat dan ook niet overal met 10 cm omhoog. In gebieden met een geringe drooglegging (het verschil tussen het slootpeil en het maaiveld) is de verhoging minder groot. En in peilgebieden met een vast waterpeil of gebieden waar door de verhoging wateroverlast kan ontstaan, blijft het peil gelijk.

Voor de tijd van het jaar wordt er door de droogte van de afgelopen maanden veel meer beregend vanuit het oppervlaktewater dan in voorgaande jaren. Dat kan gelukkig, omdat het waterschap nog voldoende water in kan laten vanuit de NederRijn, de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal. Ook het tijdelijk verhogen van het peil zorgt voor extra watervoorraad in de sloten.

Dit water stroomt via een netwerk van weteringen en sloten de polders in. De capaciteit van dit netwerk is echter niet onbeperkt. Om beregening voor iedereen mogelijk te houden, vraagt het waterschap aan agrariërs niet allemaal tegelijk te beregenen, maar dit af te stemmen met collega’s in de omgeving. Als iedereen tegelijk beregent, kan het peil in de sloten te veel dalen. Door om de beurt te beregenen, blijven de sloten op peil en blijft er voldoende water beschikbaar voor iedereen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie