In de zakjes zitten snippers papier met eitjes van lieveheersbeestjes
In de zakjes zitten snippers papier met eitjes van lieveheersbeestjes Agnes Corbeij

Gemeente bestrijdt bladluis met natuurlijke vijand

11 juni 2020 om 18:00 Natuur en milieu

ODIJK Sinds een aantal dagen hangen er witte papieren zakjes aan een aantal lindebomen langs de Singel en op de Meent in Odijk. De gemeente vertelt dat in deze zakjes eitjes van lieveheersbeestjes zitten. De bedoeling is dat de lieveheersbeestjes uitkomen en de bladluis in de bomen op natuurlijke wijze te lijf gaan.  

door Agnes Corbeij

Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. De afgelopen jaren is gebleken dat deze aanpak werkt. De bladluizen laten een suikerachtige vloeistof achter op de bladeren en daardoor komt er een plakkerig laagje op de straat en op de auto's die geparkeerd staan onder de bomen. Door lieveheersbeestjes af te sturen op de bladluizen, vermindert deze vorm van overlast. 

Inmiddels ligt de helft van de zakjes onderaan de boom. Dat is geen probleem, zo laat de gemeente weten. ,,Dat is niet erg. We vermoeden dat de vogels de zakjes van de bomen halen. Nu moeten de larven iets verder lopen naar de bladluis."

Veel inwoners dachten dat de zakjes iets te maken zouden hebben met de eikenprocessierups. Dat is dus niet het geval. Ook tegen de rups worden natuurlijke vijanden ingezet, maar daar zijn ook chemische middelen nodig, zo meldde wethouder Dekker een aantal weken geleden.

Aan een aantal bomen langs de Singel en op de Meent hangen dergelijke zakjes
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie