ZEIST - Een boom vol met eikenprocessierupsen wordt onder handen genomen door een bestrijder.
ZEIST - Een boom vol met eikenprocessierupsen wordt onder handen genomen door een bestrijder. Jeroen Jumelet

Wethouder: schadelijke middelen tegen de eikenprocessierups zijn absoluut noodzakelijk

15 mei 2020 om 08:00 Politiek

ODIJK De gemeente Bunnik neemt het risico de wet te overtreden om de bestrijding van de eikenprocessierups voort te kunnen zetten. Het bestrijdingsmiddel dat schadelijk is voor bepaalde zeldzame diersoorten is absoluut noodzakelijk, aldus wethouder Ali Dekker. Zo stelde zij als antwoord op vragen van raadslid Inge Verhoef van P21. Zij stelde haar vragen na publicatie van een uitgebreid artikel van Bunniks Nieuws over dit onderwerp.   

door Agnes Corbeij

Verhoef vroeg zich tijdens de raadsvergadering van donderdagavond af hoe de gemeente ervoor zorgt dat het middel niet erger is dan de kwaal. Dekker antwoordde dat niet vergeten moet worden dat de kwaal ‘heel erg’ is. ,,Vorig jaar hebben we echt veel klachten gekregen.”

VORIG JAAR Ook vorig jaar werden bomen preventief behandeld, zo blijkt uit een informatienota die de gemeenteraad in januari ontving. Hierin staat dat de gemeente Bunnik 1350 eiken bezit. In 2019 zijn 831 eiken preventief behandeld (62%), terwijl op 359 bomen (27%) nesten met eikenprocessierupsen zijn aangetroffen. Daarbij wordt gezegd dat het kan zijn dat er ook rupsen zijn aangetroffen op behandelde bomen. 

Dekker: ,,We liepen met de bestrijding achter de feiten aan. Daarom zijn we dit jaar eerder begonnen met de bestrijding.” In de informatienota staat ook dat de gemeente geen beschikking heeft over een actuele flora- en fauna kaart. Daardoor weet de gemeente niet of met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups schade aanricht aan zeldzame vlinderpopulaties of zelfs vleermuizen. 

WET OVERTREDEN Verhoef vroeg de wethouder of de gemeente daarmee de wet overtreedt, aangezien het verboden is schade aan te brengen aan beschermde diersoorten, zoals bepaalde vlinderpopulaties. In de informatienota uit januari staat duidelijk dat de kans hierop bestaat. Het college kondigt daarin aan de raad om budget te gaan vragen om deze inventarisatie van zeldzame vlinderpopulaties te maken. 

,,Dit valt echter niet op korte termijn te realiseren, aangezien deze inventarisatie alleen kan plaatsvinden in het jaargetijde dat deze fauna daadwerkelijk aanwezig is, tegelijkertijd met de eikenprocessierups. Daarmee loopt Bunnik in ieder geval in 2020 het risico niet te voldoen aan de wet.”

Dit risico is wethouder Dekker bereid te nemen, wegens de volksgezondheid. ,,De kwaal is echt heel erg. Het middel dat we gebruiken is absoluut noodzakelijk.” 

SPAGAAT De Vlinderstichting begrijpt de spagaat waar gemeenten in zitten en adviseert om de middelen alleen te gebruiken in gebieden waar veel mensen komen of kwetsbare mensen komen. Daar zegt Dekker zich ook op te richten. ,,We behandelen niet alle bomen. Vorig jaar 60 procent. We kijken naar bomen vlakbij scholen, seniorenwoningen, speeltuinen, doorgaande fietspaden en gebieden waar vorig jaar veel klachten vandaan kwamen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie