Windmolens
Windmolens Hans Blomvliet

Gemeenteraad neemt meer tijd om regionale invulling Klimaatakkoord door te spreken

14 mei 2020 om 20:59 Politiek

ODIJK Wethouder Paul Heijmerink kwam vanavond niet toe aan het beantwoorden van de vele vragen die vanuit de gemeenteraad kwamen over de Regionale Energie Strategie (RES). Daarom werd besloten om de vragen schriftelijk te beantwoorden en op korte termijn een nieuwe datum te plannen voor een tweede Open Huis over dit onderwerp. 

door Agnes Corbeij

De avond begon met een inleiding van Duco van Dijk, projectleider elektriciteit RES U16. Hij lichtte toe dat de Regionale Energie Strategie het directe gevolg is van het Nationaal Klimaatakkoord dat Nederland heeft getekend. Om deze ambities als land te halen is besloten om in 30 regio’s aan de slag te gaan. Bunnik werkt daarin samen met 16 Utrechtse gemeenten, vier Waterschappen en de Provincie Utrecht. 

De eerste beslissing die de gemeenteraad gevraagd wordt in dit proces is om wel of niet akkoord te gaan met de ontwerp RES. Een van de belangrijkste onderdelen van deze ontwerp RES is het bod om als regio te zorgen voor 1,8 TWh voor 2030. Ter vergelijking: in het Nationale Klimaatakkoord staat dat er in totaal 35 TWh duurzame energie opgewekt moet worden voor 2030. Volgens de ontwerp RES is 1,8 TWh haalbaar met 15 procent benutting van grote dakoppervlakken plus ongeveer 45 grote windmolens en ongeveer 800 hectare zonnevelden.

PARTICIPATIE De raadsleden hadden veel vragen over de RES. Veel daarvan gingen over de directe gevolgen voor Bunnik. Ook wilden de raadsleden graag weten hoe de inwoners van Bunnik bij de plannen betrokken gaan worden, die grote gevolgen kunnen hebben voor ons allemaal. Zoals Huisman (CDA) het verwoordde: ,,De ontwerp RES zoals wij die nu gekregen hebben is voor de gemiddelde inwoner een onleesbaar document. Hoe gaat de gemeente de inwoner vertellen wat er aan de hand is? En wat hebben zij hierover te zeggen?”  

Tegen de tijd dat Van DIjk klaar was met zijn presentatie en de raadsleden met het stellen van hun vragen, was de tijd die voor het onderwerp gereserveerd was, drie kwartier, voorbij. Daarom gaf Heijmerink alleen een korte beschrijving van het proces. ,,Jullie stellen veel detailvragen. Zover zijn we nu nog niet. Het gaat nu om een bod, een getal. Veel keuzes moeten nog gemaakt worden. Als land hebben we een doelstelling. Als we daar niet aan meedoen, krijgen we deze opgelegd vanuit de Rijksoverheid. We kunnen het beter zelf doen en zelf mee invullen.”

EIGEN AMBITIE Ook gaf hij antwoord op de vraag waarvoor Bunnik ‘aan de lat’ staat. ,,Als Bunnik hebben wij de ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Hier heeft de raad eerder al mee ingestemd. Het Klimaatakkoord en dus de RES is erop gericht in 2050 klimaatneutraal te zijn. Feitelijk overstijgt onze eigen ambitie dus de taak die ons nu wordt voorgelegd. Voor ons eigen energieverbruik zijn we sowieso verantwoordelijk. Als vanuit de RES later toch blijkt dat er meer aan Bunnik gevraagd wordt dan onze eigen ambitie, moeten we daarover in gesprek. Maar zover is het nog niet.” 

Alle andere vragen worden schriftelijk beantwoord en er wordt een nieuw Open Huis gepland om verder te praten over dit onderwerp.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie