Afbeelding
Kuun Jenniskens

GFT-inzameling ook in zomermaanden een keer per 2 weken

16 mei 2020 om 08:44 Maatschappelijk

BUNNIK De zomer komt er weer aan. In voorgaande zomers leegde RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland) de container voor groente-, fruit-, en tuinafval (GFT) iedere week. Dit vraagt veel extra inzet qua personeel en materieel. Wegens de aanhoudende coronamaatregelen is het van groot belang dat RMN de continuïteit van haar dienstverlening zo lang en goed mogelijk kan blijven garanderen. Gemeente Zeist en RMN hebben dan ook gezamenlijk besloten dit jaar geen extra inzamelrondes te organiseren. 

RMN houdt zich aan de maatregelen in het kader van het coronavirus. Dit betekent bijvoorbeeld dat medewerkers met griepverschijnselen thuis moeten blijven. Dit laatste heeft uiteraard effect op de planning. Daarnaast is de bezetting op de voertuigen aangescherpt vanwege de verplichte minimale afstand van 1,5 meter tussen personen. Dit betekent dat RMN genoodzaakt is om extra voertuigen in één wijk in te zetten, met het gevolg dat er minder voertuigen inzetbaar zijn voor extra werkzaamheden. Inhuur van voertuigen moet veelal een jaar tot 8 maanden van te voren al worden geregeld, en was dus ook niet meer mogelijk. 

INZAMELSCHEMA RMN leegt dus ook in de zomermaanden de GFT-container elke twee weken. Voor de meest actuele ophaaldata raadt RMN het digitale inzamelschema of RMN-app aan. Deze is gratis te downloaden (voor iOS en Android). Let op: De data op de papieren inzamelschema’s zijn op dit moment niet meer actueel. 

Wat mag er in de container voor GFT? Naast het reguliere groente- fruit- en tuinafval behoren ook eierschillen, koffiefilters met koffiedik en klein snoeisel tot het GFT. Daarnaast mogen ook etensresten, waaronder gekookt voedsel, vis en vlees (ook graatjes en botjes) in de GFT-container. ,,Twijfelt u wat er wel en niet in de container voor groente-, fruit-, en tuinafval hoort, raadpleeg dan de afvalwegwijzer via het digitale inzamelschema of in de RMN-app. Aan de hand van uw zoekopdracht laat deze u gelijk zien in welke container uw product hoort.", aldus RMN.

VOORKOM (STANK)OVERLAST Om stank en insecten in de container te voorkomen, is het verstandig de container in de schaduw te zetten en een houtje tussen het deksel te plaatsen, zodat de inhoud niet gaat broeien. Ook is het raadzaam GFT uit te laten lekken, voordat het in de container wordt gedaan. Onder in de container kan de inwoner een oude krant of stro neerleggen om het aankoeken van de resten te voorkomen. Voor het bestrijden van beestjes in de container, kan men onder meer zout of klimop gebruiken. Deze en meer tips staan op de website van RMN en in de RMN App. 

RECYCLINGCOACH AANWEZIG IN DE WIJK Ook kan men een beroep doen op onze recyclingcoach. Deze legt uit hoe men het GFT het beste kan scheiden. De recyclingcoach is de komende maanden regelmatig in verschillende wijken aanwezig, maar men kan ook een afspraak maken. Neem daarvoor contact op met de afdeling Publiekscontacten van RMN via info@rmn.nl.

Op de pagina https://www.rmn.nl/rmn-neemt-maatregelen-tegen-coronavirus/ staat het laatste nieuws over de maatregelen die RMN neemt om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie