Afbeelding
Mariska Reijmerink
column

Bijlo's Bunniksblik: Popup

13 mei 2020 om 08:40 Column

Binnenkort popt het voor de laatste keer weer up, het popup Museum Oud Amelisweerd. Huis Doorn, de tijdelijke huurder, trekt zich na de zomer terug. En wat dan met dat prachtige pand aan te vangen?

Ik legde die vraag op 9 september 2018, tijdens Open Monumentendag, al eens voor aan Lodewijk Napoleon zelve, een van de voormalige eigenaren en zelf popupbewoner geweest, hij hield het er niet lang uit.

,,Zou je", vroeg ik, ik mocht de gere-enactmente Doorluchtige vorst, onze allereerste koning, met je aanspreken, ,,zou je er zelf weer iets willen doen?"

,,Een maîtresse stallen," lachte de koning, ,,dat nooit meer, dat is echt niet meer van deze tijd. Ja, wat doe je met zo'n huis…"

Hij nam een slok wijn en at een hapje kalfsrilette. ,,Wie heeft dit gemaakt, De Veldkeuken?"

,,De Veldkeuken Sire, naar een recept uit uw tijd."

,,Toppie", sprak Zijne Majesteit, hij had het Nederlands na al die tijd toch nog goed onder de knie gekregen.

,,Het is natuurlijk sinds ik weg ben nooit meer echt iets geworden", vervolgde hij. Met die opmerking deelde hij een sneer uit aan Armando, de kunstenaar wiens werk in 2018 net uit het museum was verwijderd. ,,Dat kon nooit iets worden, die combi van dat behang en die sombere kunst. Hee, mag ik nog een glaasje wit?" Hij riep het tegen niemand in het bijzonder maar er veerde meteen een lakei op die het gevraagde bracht.

,,Waarom wordt het hier niet gewoon een museum van de Franse tijd? Weet jij eigenlijk wel dat ik jullie staatsbestel in een zeer kort tijdsbestek heb gemoderniseerd? Ik heb van Nederland een eigentijds land gemaakt, toen ik hier aankwam was het allemaal behoorlijk in de versukkeling geraakt. Ik verdien het, en dat zeg ik in alle bescheidenheid, je kent me."

,,Ja, ik ken je, zeker, toffe vorst, betrokken, je was nog in Leiden toen daar een schip vol munitie was ontploft, je hebt het bevolkingsregister opgezet, de wetgeving gestandaardiseerd, als ik het wel heb, het rechtssysteem up to date gemaakt, toch?"

,,Jajajaja, dat was ik, reeds." Napoleon zette zijn glas neer en leunde vergenoegd achterover. Zijn stoel kraakte voldaan.

,,Ja", zei hij, ,,zo'n museum verdien ik. Regel jij dat even met de huidige eigenaar, de gemeente Utrecht?"

,,Dat doe ik", zei ik. We bezegelden mijn belofte met een haut-cinq.

Destijds kon ik hem niet nakomen, Huis Doorn begon met popuppen, maar nu men daarmee stopt stel ik voor: Maak van Museum Oud Amelisweerd het museum van de Franse Tijd in Nederland.

Vincent Bijlo

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie