De pakeerdrukte rondom Rhijnhaege
De pakeerdrukte rondom Rhijnhaege Piet Koning

Ingezonden brief: Meer parkeerplaatsen op eigen terrein Rhijnhaeghe

10 mei 2020 om 11:14 Verkeer en vervoer

BUNNIK Het lijkt erop dat de bouw van Rhijnhaeghe binnenkort kan beginnen. De laatste hobbel is genomen. Dit betrof het tekort aan parkeerplaatsen. Zoals iedereen in de omgeving kan zien, staat het de laatste tijd regelmatig vol met auto’s rondom Rhijnhaeghe. En omdat er in het plan te weinig parkeerplaatsen waren voorzien, zou daarmee de parkeerdruk nog meer toenemen als Rhijnhaeghe af is.

De wijkvereniging Kromme Rijn heeft het voor elkaar gekregen dat er zestien extra parkeerplaatsen worden aangelegd. Zij had bezwaar gemaakt tegen de omgevingsvergunning voor de bouw van Rhijnhaeghe. In die vergunning stond hoeveel parkeerplaatsen er komen.

Volgens de wijkvereniging waren dat er te weinig op basis van de normen van de gemeente. Omdat de projectontwikkelaar zo snel mogelijk met de bouw wil beginnen, is contact gezocht met de wijkvereniging. Sustay heeft in dat gesprek de fouten erkend en toegezegd zestien extra parkeerplaatsen aan te leggen. Dit betekent dat er minder groen overblijft.

PARKEERDRUK Hiermee is in ieder geval voorkomen dat door de bouw van de woningen op Rhijnhaeghe de parkeerdruk in de omgeving van Rhijnhaeghe nog groter zal worden. Dat betekent echter niet dat de grote parkeerdruk, die er nu al is, minder wordt.

Een groot deel van de auto’s die dagelijks langs de Kennedylaan en omliggende straten staan geparkeerd, is afkomstig van de BAM. Dat bedrijf huurde een tijd lang een deel van de parkeerplaats van Rhijnhaeghe. Maar toen die afgesloten werd, parkeerden de medewerkers hun auto langs de straten.

Ook de Raad van State heeft dit erkend als probleem. In haar voorlopige uitspraak over het bestemmingsplan Rhijnhaeghe wordt de gemeente gevraagd hiervoor een oplossing te bieden. Inmiddels is het voorstel van de gemeente naar de Raad van State toegestuurd. Het is afwachten hoe de Raad van State deze oplossing beoordeelt.

ALTERNATIEF PLAN Reeds vanaf het begin van het project in 2016 heeft de wijkvereniging zich sterk gemaakt voor een alternatief plan voor de bouw van woningen op Rhijnhaeghe.

De belangrijkste bezwaren betreffen de massaliteit en hoogte van de bebouwing, het verlies aan groen, en het tekort aan parkeerplaatsen. Een eerste plan, van eind 2016, van de projectontwikkelaar is dankzij de bezwaren van de wijkvereniging teruggetrokken. Maar ook het iets aangepaste plan beantwoordde nog steeds niet aan de belangrijkste bezwaren.

Ondanks diverse gesprekken met de gemeente en de politiek daarover, inspraak in het Open Huis en vele brieven aan zowel de raad als de wethouder, werd in juni 2018 toch het bestemmingsplan goedgekeurd door de raad.

Een groep van 25 omwonenden heeft daarop een beroepschrift ingediend bij de Raad van State. De definitieve uitspraak daarover is er nog niet.

Piet Koning, wijkvereniging Kromme Rijn

Reactie projectontwikkelaar Sustay:

De andere kant van de zaak is die van projectontwikkelaar Sustay, die de appartementen ontwikkelt en die van de woningzoekenden. Sustay wil graag benadrukken dat zij zeer verheugd is dat de bouwvergunning is verleend en zij over enkele weken eindelijk kan aanvangen met de sloopwerkzaamheden. Menno Schapendonk, van Sustay: ,,Tot voor kort leefden bij enkele wijkbewoners nog zorgen over de toekomstige parkeersituatie, mede door een verschillende interpretatie van onderzoeken door hen en de gemeente.  Daarop heeft Sustay besloten de wijk aanvullend tegemoet te komen door de aanleg van extra parkeerplaatsen binnen het plangebied."

De vraag naar woningen op Rhijnhaeghe was enorm. Zoals al eerder gemeld in Bunnik Nieuws, kwamen er 1800 inschrijvingen binnen voor de 64 vrije sector huur- en koopwoningen en -appartementen die naast de 27 sociale huur appartementen gerealiseerd gaan worden. Schapendonk: ,,Uniek is dat er bij de toewijzing voorrang is gegeven aan inwoners uit Bunnik, bepaalde doelgroepen en mensen die doorstromen binnen de woningvoorraad. Pas daarmee wordt ook echt kwalitatief maatwerk geleverd aangaande de woonbehoefte."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie