Afbeelding
Oscar Larik
Column

Kleyne Lettertjes: K o n i n g s d a g 2 0 2 0

29 april 2020 om 07:35 Column

Vroeger had je de Vrijmarkt, kan je je die nog herinneren? Iedereen mocht er een stukje stoep afbakenen en er oude zooi verkopen. Er kwam veel, heel veel volk op af. Allemaal in oranje gehulde gekkies die zich jolig langs de kleedjes en kraampjes verdrongen op zoek naar meer bier en bizarre aankopen. Onderlinge afstand was er niet. Het was straatvullend lijf aan lijf. Luidruchtig, bezweet en dronken. Omvallen kon je er niet en verderop in de mensenmassa werd bepaald of je in beweging ging komen. Was je verkouden, had je koorts? Geen probleem, joh. Warm welkom in de Oranje brij!

 

Dat is nu ondenkbaar. Niks klieken, niks samen. We gaan elkaar uit de weg. We schrikken op van elke nies. 'Heeft uw kind hooikoorts, of…?' We zwaaien naar elkaar met 1,5 meter tussenruimte. Koningsdag is in twee maanden gedegradeerd van volksfeest met 17 miljoen gasten naar eigen huis, tuin of balkonfeest voor jezelf en je eigen gezin. De koning niet anders. Geen Koningsdag in Maastricht, die prikte op Woningsdag samen met zijn gezin in een oranjetompoes en volgde misschien het coronaproof oranjefeest van Radio 538. Of misschien blokfloten de prinsessen wel wat geld bij elkaar op de oprit van Huis ten Bosch, naast een kleedje met wat oude zooi uit het paleis.

 

In tijden van nood worden mensen creatief. Koningsdag in eigen huis. Hoe dan? Op de buurtapp van de Oranjebuurt is de komst van koningsdag een dingetje. We hebben een naam hoog te houden en nu het EK is uitgesteld grijpen we elke kleurrijke gelegenheid aan om alles uit de kast te halen. Letterlijk. Je zou de bende op de kleedjes moeten zien. Even een stapje terug; de buurtapp. Ik moet even terug scrollen naar de eerste proefballonnen die over Koningsdag 2020 werden losgelaten. Laten we iets leuks organiseren voor de kinderen. 'Voor de kinderen', zeggen ze dan, dat spreekt voor zich.

 

In de app wordt al snel een speelgoedvrijmarkt geopperd. Kinderen kunnen hun oude speelgoed verkopen op kleedjes voor eigen huis. Leuk idee, daar is ruimte voor, want het moet veilig en overzichtelijk blijven. Het idee van een DJ op de oprit is lastiger. Veel mensen distantiëren zich van zo'n mogelijke publiekstrekker. We moeten maat houden. Er wordt beweerd dat zo'n doorloopdisco een verkeerd signaal zou afgeven. Anderen zijn enthousiaster en zien het als leuke achtergrondmuziek voor hun voortuinborrel. En zo geeft 1,5 meter veel ruimte voor invulling. Ik neem er zelf afstand van, anders komt het wel heel dichtbij.

 

En zo hielden we in de Oranjebuurt heel Koningsdag 2020 keurig de maat. Net als alle andere wijken in Bunnik, Odijk en Werkhoven, Utrecht, heel Nederland. De kinderen rolden hun kleedjes uit, stalden hun koopwaar uit, verkochten veel en kochten meer aan, musiceerden, brachten tompoesbestellingen rond, holden in het rond en vermaakten zich alsof er niks anders was. Ouders sjokten door de wijk, we proostten over de heg met buren, dansten in het voorbijgaan, zetten de muziek een tandje harder, serveerden een sateetje, genoten van het weer en even leek het of de betere tijden er al waren. Niks K-dag. Heel Nederland bleef op afstand in de buurt. En dat voelt heel dichtbij.

 

Wouter de Kleyn

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie