Jaap Boeschoten regisseerde de opnamen
Jaap Boeschoten regisseerde de opnamen Agnes Corbeij

Dodenherdenking deels al opgenomen

28 april 2020 om 09:14 Corona

BUNNIK/ODIJK De speech van de burgemeester en Janneke Schermers, voorzitter van de Stichting Herdenkingsmonument Fort bij Rijnauwen is voor het eerst in de geschiedenis al voor 4 mei uitgesproken. Dit gebeurde vorige week, in een lege Oude Dorpskerk, waar het grootste deel van de herdenking werd opgenomen. Een montage van de beelden is op 4 mei op deze website en die van de stichting te zien.   

Ook het overhandigen van het boekje 'Toen werd het stil…' vond al plaats tijdens de opnamen. Schrijver Hans Nap overhandigde het eerste exemplaar aan kinderburgemeester Jette Geldens. Zij las ook een gedicht voor. Voor Jette was het een vreemde gewaarwording. ,,Het is allemaal zo anders dan verwacht." Gelukkig verliepen de opnamen soepel, dankzij de begeleiding van Jaap Boeschoten en Edward Mac Gillavry. Janneke is de heren ontzettend dankbaar. ,,Jaap heeft veel ervaring door de opnames van de kerkdiensten. Die is nu zo waardevol. Toen Jaap toezegde om ons te helpen, sprong ik een gat in de lucht."    

EXTRA AANDACHT De stichting had de bijzondere herdenking wegens 75 jaar vrijheid al in kannen en kruiken. Maar er is een alternatieve invulling gevonden. Op 4 mei zijn de beelden te zien die vooraf gemaakt werden. De herdenking zelf vindt wel plaats, maar zonder publiek. Burgemeester Ruud van Bennekom legt een krans, samen met zijn vrouw. Het Wilhelmus en de taptoe zullen klinken en ook daarvan worden beelden gemaakt, die later online terug te zien zijn op de website van de Stichting (monument-rijnauwen.nl), en via BunniksNieuws.nl . 

De speech van Ruud van Bennekom werd ook opgenomen in de Oude Dorpskerk
Hans Nap overhandigde zijn boekje 'En toen werd het stil..' aan kinderburgemeester Jette Geldens, onder toeziens oog van Janneke Schermers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie