Afbeelding
Elektrisch rijden

Kiezen voor elektrisch rijden

21 april 2020 om 09:13 Partnercontent

Dat de provincie Utrecht veel bezig is met het thema duurzaamheid, is inmiddels bij de meeste inwoners wel bekend. Onlangs gingen de scholieren van de Koningin Wilhelmina Lyceum in Culemborg nog aan de slag met het thema duurzaamheid, maar ook de provincie Utrecht heeft aangegeven dat er in 2020 maar liefst €28 miljoen euro wordt uitgegeven voor het verbeteren van het landelijk gebied. Ook het gebruik van elektrische auto's wordt vaak gestimuleerd.

Waarom kiezen voor een elektrische auto?
Het kiezen voor een elektrische auto heeft diverse voordelen in vergelijking met het rijden van een benzine- of dieselauto. De rijervaring in een elektrische auto is een stuk spectaculairder dan in een niet-elektrische auto. Hoewel men niet het krachtige geluid van een V8-motor kan ervaren bij een elektrische auto, trekt deze wel minstens zo snel op. En dat is ook wat waard, zeker omdat de meeste auto's met een V8-motor minder bereikbaar zijn voor de gemiddelde consument dan een elektrische auto. Hoewel men met een elektrische auto niet zo snel zal besparen op een WA-verzekering, is het toch verstandig om een elektrische auto aan te schaffen. Er wordt flink bespaard op brandstof, doordat het een stuk goedkoper is om de auto op te laden ten opzichte van brandstof tanken. Ook wordt er bespaard op de afschrijving van de auto, want doordat de componenten van een elektrische auto een stuk minder belast worden, gaat de auto een stuk langer mee. Dus het is in een aantal opzichten financieel aantrekkelijk om elektrisch te gaan rijden.

Voordelen
Misschien wel één van de belangrijkste redenen om te kiezen voor een elektrische auto zijn natuurlijk de CO2-voordelen. Niet alleen met de auto zelf levert men een goede bijdrage aan het milieu, maar ook indirect. Denk bijvoorbeeld eens aan het volladen van de auto met eigen zonnepanelen. Tanken is bovendien verleden tijd. De auto wordt 's avonds opgeladen en staat 's ochtends vroeg volgeladen op de oprit. Men hoeft dus niet meer naar een tankstation om de auto vol te tanken. Ideaal toch?

Nadelen
Er zijn uiteraard ook redenen om juist niet te kiezen voor een elektrische auto. Want hoewel er steeds langer kan worden gereden op een volle accu, blijft de actieradius toch één van de grootste problemen voor elektrische auto's. Vooral omdat de laadinfrastructuur nog niet overal goed is. Zeker in het buitenland. Wie wil weten waar laadpalen te vinden zijn, kan daarvoor terecht op dit over zich van laadstations in Nederland. Het vervangen van de accu is bovendien onvermijdelijk op termijn en dat is kostbaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie