Afbeelding
Cerian van Gestel

Oranjebuurt Bunnik legt boomspiegeltuinen aan

20 april 2020 om 11:03 Maatschappelijk

BUNNIK Nu iedereen steeds meer thuis is, heb je vanzelf meer contact met de buren. Zo gingen Axel en zijn buren met de paasdagen aan de slag om alle boomspiegels in hun straat te beplanten. Wel op afstand van elkaar natuurlijk.


Boomspiegels: de ruimte rond de stam van een boom. Veel straten in Bunnik hebben ze. Vaak is het een stuk kale grond, soms met hondenpoep. Maar het kan ook anders. Je kunt er een kleurrijke minituin van maken. Een beplante boomspiegel zorgt voor een mooier en vrolijker aanzien van de straat. En het is een bloemenfestijn voor bijen en vlinders
In de Oranjebuurt in Bunnik hebben ze deze boomspiegels in de smiezen als een kans voor meer groen. De groengroep (vrijwilligers die ook het Ireneplein onderhouden) riep buurtgenoten op om een boomspiegel te adopteren. Dat is inmiddels gebeurd in de Koning Willem III straat en in de Koningin Wilhelminastraat.


OP AFSTAND Axel uit de Koningin Wilhelminastraat: „Met deze dagen ben je meer thuis, je praat meer met elkaar. We vonden het vergroenen van de boomspiegels allemaal een mooi idee." Met Pasen gingen ze aan de slag. Axel: „Natuurlijk hielden we wel heel goed de richtlijnen van het RIVM in de gaten en zorgden we voor voldoende afstand met elkaar."
De buren waren zo enthousiast dat ze naast de drie boomspiegels voor de eigen deuren ook de andere twee in de straat hebben meegepakt. Als ze dan toch bezig waren… Wat er geplant is? Lavendel - dat is robuust. De knol Liatris spicata, dat wordt een paarse pluim. Daarnaast zaaiden ze de boomspiegels in met een speciaalmengsel met zaden: bloemen die onder de vaak lastige omstandigheden (droog, schraal) van een boomspiegel kunnen groeien. De lavendel is nu al te zien, de zaadjes en knollen gaan nog opkomen.

BRIEFJE Ook om de hoek sloeg het idee aan. Michiel en zijn familie en hun buren adopteerden in de Koning Willem III straat ieder een boomspiegel. Naast de Liatris spicata en de zaadjes plaatsten ze ooievaarsbek-plantjes. Met een briefje op een van de bomen laten ze de buurt weten dat ze de boomspiegeltuin onderhouden. En ze roepen meteen andere buurtgenoten op om ook een boomspiegel te adopteren, om de buurt te veranderen in een „bloemenfestijn voor bijen en vlinders".


Woon je ook in de Oranjebuurt en heb je zin om een boomspiegel in je straat te adopteren? Vanuit een toegekende subsidie kunnen wijkbewoners van de groengroep een 'starterspakket' met zaden en bloemknollen krijgen. De groengroep stemt de locaties af met de gemeente zodat ze bekend zijn bij de plantsoenendienst. Mail naar Cerian, contactpersoon van de groengroep, voor aanmelden of voor meer informatie: cerianvg@gmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie