Chauffeursdienst van de Huiskamer van Odijk, zoals die nu ook in Bunnik wordt opgestart.
Chauffeursdienst van de Huiskamer van Odijk, zoals die nu ook in Bunnik wordt opgestart. Huiskamer van Odijk

Chauffeursdienst voor ouderen in woonkern Bunnik

18 april 2020 om 08:09 Verkeer en vervoer

BUNNIK Voor nogal wat ouderen is het vervoer naar dokter, familie, winkels, kapper, bijeenkomsten et cetera lastig of onmogelijk. De Regiotaxi biedt niet altijd de juiste oplossing en hulp van anderen ligt vaak niet binnen bereik. Om in die behoefte te voorzien zijn er in Odijk en Werkhoven door vrijwilligers chauffeursdiensten opgezet die goed draaien. Het gaat daarbij niet alleen om vervoer. Een goed draaiende chauffeursdienst kan ook een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van eenzaamheid en de toegang bevorderen tot activiteiten.

In de kern Bunnik is een dergelijke vervoersmogelijkheid niet voorhanden. Daarom hebben afgelopen najaar acht bewoners een burgerinitiatief gestart om ook daar een chauffeursdienst te krijgen. Er is overlegd met meerdere organisaties om de behoefte te peilen en om na te gaan of verwacht mag worden dat er voldoende vrijwilligers zijn die willen rijden. Na contact met organisaties waar dit al werkt, waaronder natuurlijk Odijk en Werkhoven, is besloten dit met vaart op te zetten.

Van de gemeente kregen de initiatiefnemers in januari een startbijdrage uit het "Bunnik Aan Zet Fonds". Ook is men in gesprek met de gemeente over de concrete aanpak. Het vervoer hangt immers nauw samen met regelingen op dit gebied waar de gemeente voor verantwoordelijk is.

AUTOMAATJE Chauffeursdienst Bunnik wil gaan werken met AutoMaatje, een systeem voor regeling en organisatie van een chauffeursdienst dat de ANWB kosteloos beschikbaar stelt. Dit systeem werkt landelijk al in bijna 200 kernen. Het burgerinitiatief doet de opzet in nauwe samenwerking met Krachtig Krommerijn. Men hoopt voor de zomer operationeel te zijn. Dat hangt vooral af van hoe lang de coronamaatregelen gaan duren en van het werven van de vrijwillige chauffeurs. Daarvoor wordt binnenkort een actie gestart.

Om alvast een idee te geven hoe de chauffeursdienst gaat werken kunnen inwoners uit de kern Bunnik zich aanmelden. Na deze (eenmalige) aanmelding kan men twee dagen tevoren een rit bestellen. De kosten bedragen € 0,30 per kilometer, contant te betalen aan de vrijwillige chauffeur. Dit laatste als vergoeding voor de autokosten. Voor de vaste kosten wordt een sponsortraject gestart onder de Bunnikse bedrijven en de inwoners van de kern Bunnik. 

De stand van zaken rond het initiatief is te volgen via www.automaatjebunnik.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie