VVD Bunnik
VVD Bunnik VVD Bunnik

Rest gemeenteraad wil geen kerncentrale

15 april 2020 om 16:09 Politiek

BUNNIK Er zijn in Bunnik geen politieke partijen die de mogelijkheid voor een kerncentrale in de provincie Utrecht willen onderzoeken. Fractie-assistent van De Liberalen Marijn de Vries gooide dit balletje op vanuit de lokale afdeling van de VVD, maar uit rondvraag bij de politieke partijen blijkt geen draagvlak te bestaan voor een dergelijk onderzoek. 

door Agnes Corbeij

Het onderwerp kwam ter sprake naar aanleiding van een oproep vanuit de Utrechtse afdelingen van de VVD voor uitstel van inspraak rondom regionale plannen van duurzame energie te verzetten. Dit heeft te maken met de maatregelen rondom de coronacrisis, waardoor inspraak op dit moment bemoeilijkt wordt. De deadline werd verzet van 1 juni naar 1 oktober. Daarbij vulde VVD Bunnik desgevraagd aan dat ze ook graag naar de inhoud kijken, ook op gemeentelijk niveau.

Een van de suggesties die Marijn de Vries deed is: ,,Het valt ons op dat in Zeeland ook kernenergie onderdeel uitmaakt van het plan. Wij zijn benieuwd of een kerncentrale binnen de U16 mogelijk is en zo ja hoe we dit dan toevoegen aan het bod en snel met de bouw van start gaan. Vooral ook omdat ondertussen duidelijk wordt dat windenergie steeds minder voordelen kent; de windparken zonder subsidie op zee dreigen niet door te gaan omdat er teveel aanbod is als het waait.”

LIBERALEN Deze oproep kwam duidelijk niet vanuit de partij waarvoor De Vries in de raad zit, als fractieassistent, De Liberalen. De Liberalen is een politieke partij met zowel leden van de VVD, D’66 en onafhankelijke liberale inwoners. Hein Hoitink is fractievoorzitter en laat weten dat de partij zelfs tegen een kerncentrale in onze regio is: ,,In onze fractie is tot nu toe nooit over kernenergie gesproken, laat staan over een kerncentrale in Utrecht of Bunnik. Er staat ook niets over in ons verkiezingsprogramma noch het coalitieakkoord. De Liberalen zijn dus tegen een kerncentrale in onze regio.”

Marijn de Vries erkent dat dit onderwerp binnen de fractie nog niet is besproken. ,,Dat klopt. Maar wat mij betreft moeten we hier eerst maar eens experts naar laten kijken. De oproep van de VVD voor uitstel had niet als doel om een kerncentrale te krijgen, maar wel om breder ruggenspraak te kunnen houden, de onderbouwing boven tafel te krijgen en zeker te weten dat we geen opties uitsluiten. Wat mij betreft wordt er nu alleen teveel gekeken naar wind en zon, mede bepaald door de relatief korte eerste termijn tot 2030 voor de RES.” Hiermee lijkt een aanzet gegeven te worden voor een splitsing tussen VVD en de andere leden van De Liberalen

ONZINNIG Ook de andere partijen uit de gemeenteraad staan niet positief tegenover de suggestie van De Vries. Arie Viskil, fractievoorzitter van Bunniks Belang noemt het een ‘onzinnige gedachte’.  ,,Een kerncentrale operationeel krijgen kost heel veel tijd en heel veel geld. En dat nog los van de (on)veiligheid. ... Wij investeren liever in verbeteringen van het elektriciteitsnet, opslag van elektriciteit uit duurzame bronnen, ombouwen van de huidige gas infrastructuur voor het gebruik van waterstof, het gebruikmaken van aardwarmte en doorgaan met het ontwikkelen van de opwek van energie uit zon, water en wind!”

Leny Visser van het CDA gaat er niet diep op in: ,,Je kunt in Nederland een vergunning aanvragen voor het bouwen van een kerncentrale, dat geldt ook voor Bunnik. Het is echter niet rendabel en het past al helemaal niet in een dichtbevolkt gebied. Als er een goed onderbouwde aanvraag komt ga ik er pas over gaan nadenken.”

VERKEERDE PLEK Inge Verhoef van P21 zegt dat VVD Bunnik voor de bouw van een kerncentrale bij de rijksoverheid moet zijn. ,,Die geven vergunningen af en kijken op landelijk niveau waar een kerncentrale passend zou zijn. Momenteel zijn er 3 locaties geschikt geacht: in Zeeland, Groningen en op de Maasvlakte. De VVD Bunnik stelt de vraag op de verkeerde plek. Dit alles los van de discussie of kernenergie een wenselijke oplossing is om klimaatverandering te keren."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie