Afbeelding
Energierekening

Energierekening omhoog vanwege investeringen netbeheerder

30 maart 2020 om 16:48 Partnercontent

De energierekening zal de komende jaren met enkele tientjes stijgen. Dat komt omdat netbeheerders flinke investeringen in het energienet moeten doen. De stijging van de vaste component van de energierekening wordt overigens gecompenseerd door een verlaging van de energiebelasting en een grotere korting daarop, zo is de verwachting.

Investeringen vanwege verduurzaming
Stedin is netbeheerder voor gas en elektriciteit in Bunnik. Dit jaar investeert Stedin 669 miljoen euro in het elektriciteitsnet, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Volgens een woordvoerder van Stedin zijn investeringen in het netwerk nodig omdat het stroomverbruik in de toekomst waarschijnlijk zal toenemen. Dat komt doordat alle Nederlandse huishoudens van het aardgas af moeten en dus zullen overstappen op een duurzame verwarmingsinstallatie, zoals een warmtepomp. Daarnaast komen er steeds meer elektrische auto's bij. Tot 2030 worden er 1,7 miljoen openbare laadpalen geplaatst. Ook zijn er investeringen nodig voor het aansluiten van nieuwbouwwijken en het onderhouden van het gasnet. Een groot deel van deze investeringen zal worden doorberekend op de energierekening.

Lagere kosten energierekening
Aan de tarieven van de netbeheerders kunnen consumenten niet veel veranderen. Gelukkig zijn er wel verschillende manieren om te besparen op de energierekening. Energie besparen is een win-winsituatie. De bewoner bespaart namelijk energiekosten, maar stoot daardoor ook minder CO2 uit. Kortom: energie besparen is goed voor de eigen portemonnee, maar ook voor het milieu. Mensen kunnen honderden euro's per jaar besparen door middel van energie vergelijken en overstappen naar een andere aanbieder. Op deze manier blijven zij profiteren van allerlei welkomstkortingen. Daarnaast kan men flink wat elektriciteitskosten door sluipverbruik proberen te voorkomen. Men doet dat door altijd alle stekkers uit het stopcontact te halen van apparaten die niet worden gebruikt. Ook op de verwarmingskosten kunnen mensen flink besparen. Ieder graadje hoger zorgt voor een stijging van 7 procent van het gasverbruik. Het is dus raadzaam op de verwarming standaard één graad lager te zetten. Daarnaast kunnen bewoners jaarlijks zo'n €70 besparen door de verwarming 's nachts uit te zetten.

Energiebesparende maatregelen
Inwoners van Bunnik kunnen ook veel energie besparen door te investeren in energiebesparende maatregelen. Allereerst is het belangrijk dat de woning goed geïsoleerd is. Op deze manier hoeft er een stuk minder gestookt te worden om de woning aangenaam te houden. Door het dak goed te isoleren kunnen huishoudens ongeveer 500 euro per jaar op de energierekening besparen. Daarnaast heeft de overheid een aantrekkelijke subsidie beschikbaar voor woningeigenaren die willen investeren in minimaal twee isolatiemaatregelen. Zodra de woning goed geïsoleerd is, kan er worden nagedacht over een duurzame verwarmingsinstallatie. Woningeigenaren die worden aangesloten op stadsverwarming kunnen zonnepanelen op hun dak installeren om zo op een duurzame manier in hun elektriciteit te voorzien.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie