Er wordt op dit moment hard gewerkt om de asperges af te dekken
Er wordt op dit moment hard gewerkt om de asperges af te dekken Wim Oskam

Problemen in de asperges: weinig arbeiders, lage prijs

31 maart 2020 om 08:13 Zakelijk

WERKHOVEN De verspreiding van het coronavirus heeft vele gevolgen waar we niet meteen aan denken. Bijvoorbeeld problemen bij de asperge- en fruitoogst. Ten eerste is er nu en straks een tekort aan arbeidskrachten. Ook zijn de prijzen die boeren krijgen ontzettend laag. Aspergeteler en fruitboer Wim Oskam uit Werkhoven zit met zijn handen in het haar. 

door Agnes Corbeij

Wim heeft al jaren twee Poolse medewerkers in dienst. Een van hen is zijn bedrijfsleider en werkt al bij Wim sinds 1998, in loondienst. Afgelopen woensdag zijn beide werknemers, wegens het coronavirus, vertrokken naar Polen.  

Wim: ,,Ik moet nog drie weken snoeien, de asperges afdekken met zeil, de fruitbomen beregenen en nog veel meer. Dit werd al jaren gedaan door mijn Poolse medewerkers. Nu moet ik het zelf gaan doen.” Wim werd verrast door de mededeling van zijn medewerkers dat ze naar huis gingen. ,,Ze zijn gewoon bij mij in loondienst. Maar toch zeiden ze ineens: ‘We gaan naar huis’. Ze zijn bang ziek te worden en in Polen is het virus nog veel minder verspreid.”

LASTIG Wim zelf werkt al jaren op de golfbaan in Bunnik. Daar maait hij dagelijks het gras. ,,Nu moet ik ook thuis veel meer doen. Dat is erg lastig.” Nog meer zorgen maakt hij zich om de oogst. ,,Als er dan helemaal geen arbeidskrachten uit Polen komen, wordt het heel lastig. Mijn vaste werknemer regelt altijd dat ze komen, al vele jaren.”

Als klap op de vuurpijl is de prijs van asperges ontzettend laag. ,,Alle restaurants zijn dicht, dat zijn mijn klanten. Daardoor is de vraag ontzettend afgenomen.” Wim heeft een automaat aan de weg, waar iedereen over twee weken asperges kan halen. ,,Daar staat niemand in de kraam, dus zonder de 1,5 meter regel te overtreden kan iedereen daar veilig verse asperges van het Werkhovense land komen halen.”

Eerder deze week deed Land en Tuinbouw Organisatie Noord (LTO Noord) al een oproep. ,,Door de coronacrisis kunnen veel buitenlandse arbeiders niet naar Nederland komen. Boeren en tuinders zijn op zoek naar mensen die willen helpen om de voedselvoorziening in Nederland in stand te houden. Door de coronacrisis kunnen veel buitenlandse arbeiders niet naar Nederland komen.”  

PLATFORMS De asperges worden als eerste geoogst. Daarna volgen de kersen, pruimen, peren en in augustus en september de appels. Om toch voldoende personeel te krijgen, zijn er verschillende initiatieven opgestart. Zo helpen op de websites werkenindelandentuinbouw.nl en helponsoogsten.nl om vraag een aanbod van arbeid bij elkaar te brengen. Volgens LTO heeft dit - hoe toepasselijk - al zijn vruchten afgeworpen.  Zo werken mensen die normaal gesproken in de sierteelt werken nu als aspergestekers en helpen studenten die hun baantje in de horeca zagen verdwijnen, mee op het land. 

LTO Noord-vicevoorzitter Eric Douma: “Tot nu toe hebben 70 bedrijven met een personeelstekort zich gemeld, het gaat om ongeveer 1700 arbeidsplaatsen. Daarnaast hebben in een paar dagen tijd al 1000 mensen zich aangemeld, die in de land- en tuinbouw willen werken. Daar zitten bijvoorbeeld mensen bij de normaal gesproken in de horeca werken of de schoonmaak.”

Ondertussen redt Wim zich met hulp van familie en vrienden. ,,Uiteindelijk lukt het allemaal wel, maar ik kan geen minuut stilzitten. En straks met de oogst hoop ik echt op extra hulp.” De oogst van de asperges begint over een week of twee. Iedereen die een steentje bij kan dragen door een paar dagen of weken te helpen met de oogst, kan zich aanmelden via WimOskamFruit.nl

Er wordt op dit moment hard gewerkt om de asperges af te dekken
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie