800 aangesloten ondernemers in de gastvrijheidseconomie op de Utrechtse Heuvelrug bundelen hun krachten en hebben de provincie Utrecht gevraagd om steun om de klap van de coronacrisis zo goed mogelijk te kunnen opvangen
800 aangesloten ondernemers in de gastvrijheidseconomie op de Utrechtse Heuvelrug bundelen hun krachten en hebben de provincie Utrecht gevraagd om steun om de klap van de coronacrisis zo goed mogelijk te kunnen opvangen RBT Heuvelrug & Vallei

Gastvrijheidseconomie Utrechtse Heuvelrug bundelt krachten en vraagt provincie om steun

26 maart 2020 om 10:38 Recreatie Deel je nieuws

Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug & Vallei, Innovatietafel Toerisme Heuvelrug, Groen Centraal en belangenorganisaties HISWA-RECRON en Koninklijke Horeca Nederland bundelen hun krachten. Als ‘Coalitie Gastvrij Heuvelrug’ spannen ze zich in voor de toeristisch-recreatieve sector en vragen daarbij steun van de provincie Utrecht. Het initiatief vertegenwoordigt bijna 800 ondernemers.

Met 700 mln. euro aan inkomsten en werkgelegenheid voor 10.000 mensen is de gastvrijheids-economie één van de grootste sectoren op de Utrechtse Heuvelrug en in de Gelderse Vallei. Daarnaast is het gebied goed voor zo’n 60% van het verblijfstoerisme in de provincie Utrecht. Recreatie en toerisme leveren bovendien een flinke bijdrage aan het voorzieningenniveau en de leefbaarheid in de regio.

De uitbraak van het COVID-19 (corona) virus raakt de gastvrijheidseconomie hard en heeft de sector zo goed als stilgelegd. “De gevolgen zijn nu al immens, om de best mogelijke stappen te zetten hebben we elkaar meer dan ooit nodig”, zegt Alex van der Grift van de Innovatietafel Toerisme Heuvelrug. “Daarvoor is een brede coalitie nodig”, vervolgt directeur Michiel van der Schaaf van RBT Heuvelrug & Vallei. “Door met elkaar regie te voeren kan worden ingespeeld op de grote zorgen die ondernemers hebben, en kan zodra bezoek weer mogelijk is de vraag op de kortst mogelijke termijn worden hersteld.”

De vraag aan de Provincie Utrecht is om:
1. Actief steun en betrokkenheid uit te spreken aan de toeristische sector.
2. Een Taskforce op te zetten vanuit de provincie om samen met de samenwerkende organisaties (acute) problemen gecoördineerd aan te kunnen pakken.
3. Samen na te denken over en te investeren in het ondersteunen en versterken van de sector bij het overwinnen van de economische gevolgen van het corona-virus. En hiervoor direct extra middelen vrij te maken.
4. Samen met de sector ervoor te zorgen dat het toeristisch bezoek aan de regio snel aantrekt, als dat bezoek weer mogelijk is.

Tevens doet de Coalitie Gastvrij Heuvelrug een oproep aan de gemeenten om op korte termijn renteloos uitstel te verlenen voor de betaling van lokale lasten zoals de toeristenbelasting. En te onderzoeken of ondernemers kwijtschelding kunnen krijgen voor (een deel van) de lokale lasten op het moment dat er betalingsproblemen ontstaan door de gevolgen van de uitbraak van het COVID-19 (corona) virus.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie