Afbeelding
Photo by Lum3n.com from Pexels

Persoonlijke ontwikkeling voor docenten

20 maart 2020 om 07:40 Partnercontent

Je zit al een aantal jaar in het vak en je hebt hierin veel geleerd. Echter is het een tijd geleden dat je zelf hebt gestudeerd en geef je al lange tijd dezelfde les. Je wilt verandering brengen hierin, de verbetering van onderwijskwaliteit staat natuurlijk altijd centraal. We delen hieronder een aantal tips hoe je als docent jezelf kunt blijven ontwikkelen en je eigen lessen nog leuker maakt!

Opleiding
Je kunt jezelf verder ontwikkelen door een opleiding te volgen. Dit kan in hetzelfde vak zijn waar je nu in zit, maar je kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld als trainen of coach aan de slag te gaan. Je geeft jezelf hiermee meer diversiteit in het vak en leert je leerlingen beter te begrijpen. Neem eens een kijkje bij TC Academy. Je kunt bij hen bijvoorbeeld de opleiding Trainen & Coach volgen. Twijfel je nog veel over zo een stap? Plan een afspraak in en kijk samen naar de volgende stap binnen je carrière en ontwikkeling.

Verandering
De onderwijskwaliteit is één van de belangrijkste factoren voor docenten. Leerlingen dienen gemotiveerd te blijven en met plezier naar de lessen te gaan. Dit is niet altijd even makkelijk, omdat iedere leerling op een andere manier dingen leert en een bepaalde lesstructuur fijn vindt. Als docent is het belangrijk om mee te gaan in de wensen en behoeften van leerlingen. Hoe vijf jaar geleden lessen werden gegeven werkt nu niet meer. Vraag eens aan je leerlingen wat ze leuk vinden en wat beter kan. Zo kun je je lessen aanpassen door bijvoorbeeld nieuw lesmateriaal aan te schaffen en te experimenteren door creatief aan de slag te gaan hiermee. Ook kun je een andere aanpak hanteren voor het maken van huiswerk en de lessen zo interactief mogelijk te maken.

Maak een plan
Werken aan je persoonlijke ontwikkeling kun je ook zien als een plan. Het is belangrijk dat je voor jezelf eerst helder krijgt wat je wilt bereiken, hoe je dit gaat doen en wat nu goed gaat. Denk bijvoorbeeld een POP (Persoonlijk Ontwikkelingsplan) opstellen. Je kunt samen met je baas een POP-gesprek houden en je doelen bespreken. Het is voor je baas een voordeel dat je jezelf wilt ontwikkelen en uiteindelijk breder ingezet kan worden binnen de school. Verder creëer je voor jezelf meer doorgroeimogelijkheden en diversiteit in je baan. In een POP stel je doelen op, bespreek je met je baas welke competenties je dient te behalen en welke acties je gaat ondernemen. Als laatst is het belangrijk een planning te maken zodat je ziet hoelang je bezig zal zijn met het ontwikkelingstraject.

We hopen dat je met deze tips aan de slag kan en we wensen je veel plezier bij je persoonlijke ontwikkeling!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie