Afbeelding
Vincent Bijlo
Column

Bijlo's Bunniksblik: De mens is een eekhoorn

18 maart 2020 om 07:45 Column

De Wobbelbeurs en Jurk aan de Rijn gaan NIET door. Ik herhaal: de Wobbelbeurs en Jurk aan de Rijn gaan NIET door, alsmede het optreden van popkoor ZingjeRot te Zeist met mijzelve als verteller.

Ik zit te social distancen in huis, opgehokt als een vrije uitloophaan in tijden van kippengriep. Ik tel mijn afgelastingen.

Een trein van verontrustend Coronanieuws rijdt per blog, vlog, tv, radio, twitter en Facebook voorbij. Ik zet hem stil, de trein, en luister naar niets. Ik hoor geen schoolkinderen, geen crèchekinderen, zelfs de vogels, die tot voor kort nog zo overmoedig zaten te lenteschetteren, hebben zich aangepast aan het regime. Ze houden een vleugellengte afstand.

Ik loop naar buiten en ga zitten in de sereen schijnende zon. Vertel mij wat, schijnt ze te stralen, jullie, mensjes, wie denken jullie eigenlijk wel dat jullie zijn? Eén virusje en de Wobbelbeurs en Jurk aan de Rijn gaan NIET door. Eén Virusje en jullie hele geglobaliseerde kaartenhuis flikkert in elkaar. Wat hebben jullie alles eigenlijk slecht georganiseerd. Jullie zekerheden zijn zo wankel, jullie fundamenten staan op drijfzand. Jullie beschaving heeft koorts, rilt en heeft het warm tegelijk, de beursindexen schieten alle kanten uit, jullie worden geregeerd door angst, dat is de slechtste president die de wereld ooit gehad heeft.

Jullie doen altijd wel zo stoer, met jullie wolkenkrabbers, ruimtevaart en cryptomunten, maar kijk nou toch eens in de spiegel! Zie wie je bent, mens, kijk nar je voeten, ze zijn vier keer te groot voor je lijf. Die voeten zakken weg in het drijfzand waar je zelf op bent gaan staan.

Mens, leer nou toch eindelijk iets van de geschiedenis. Zoek vaste grond, ga nou toch weer eens gewoon naar Noordwijk op vakantie en niet naar Vietnam of Mongolië, voor een midweekje. Leer je omgeving weer te zien, kijk met eigen ogen naar de wereld, niet via een scherm. Geluk zit niet in verre reizen en selfies bij de Borubudur, geluk zit in jezelf, in het op je plaats zijn in je omgeving.

Ik schrik wakker uit mijn overpeinzingen. Ik hoor geritsel in de straat, steeds meer geritsel. Wc-rolhamsteraars met twintig nieuwe pakken. Ze slepen ze naar hun nest, samen met de tien potten pastasaus en de dertig liter houdbare melk.

De mens is een eekhoorn. Heel Bunnik Hamstert. Zou al dat wc-papier al op zijn als volgend jaar de Wobbelbeurs en Jurk aan de Rijn WEL doorgaan?

Vincent Bijlo

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie