Afbeelding
Cowboysbag

Online shoppen bij Thebagstore vanuit Bunnik

19 maart 2020 om 17:00 Partnercontent

Misschien is het vanwege deze wisselvalligheid en onvoorspelbaarheid dat het KNMI officiële waarschuwingen afgeeft als het weer buitensporige capriolen uit lijkt te gaan halen. Maar snappen we die codes wel? Of het nu zomer is of herfst, winter of het voorjaar. In Nederland weet je het nooit met het weer. De zomer geeft geen garantie op zon en warme temperaturen, de winter niet op ijs. Waar je je ook maar bevindt, in Bunnik of op Schiermonnikoog.  

Wisselvalligheid leidt tot onzekerheden. En tot het uitroepen van codetaal! Iedere provincie krijgt zo'n waarschuwing structuur. Dan weet je een beetje waar je rekening moet houden als Nederlander. Er zijn vier waarschuwingsniveaus. 

  1. Code groen: veilig
  2. Code geel: waarschuwing voor gevaarlijk weer
  3. Code oranje: waarschuwing voor extreem weer
  4. Code rood: weeralarm

Wat is gevaarlijk weer?
Rijst direct de vraag bij bijvoorbeeld code geel: wat is gevaarlijk weer? Weer dat voor gevaarlijke situaties kan zorgen, logisch. Denk aan sneeuwbuien, plotseling heel warm weer, een fiks koufront, forse regenbuien. 

Code geel komt steeds vaker voor. En is een grillige code. Dat wil zeggen dat ze zich zeer plaatselijk voordoet en daardoor mensen zomaar kan overvallen. Kom je van de visite terug in je eigen omgeving. Daar nog niets aan de hand, maar bijna thuis treft je ineens een heel ander weertype. 

Dat kan je zomaar overvallen en daar sta je dan net buiten de winkel met je nieuwe Cowboysbag handtas drijfnat te worden. Niet dat dat gevaarlijk is, maar vervelend wel. (had je deze nu maar online besteld, maar dat is een ander verhaal). Het gevaar zit 'm erin als je onderweg met de auto in zo'n bui terecht komt. Slecht zicht, gladde (aquaplanning) wegen). Het is opletten geblazen in het verkeer. 

Code rood kan spectaculair zijn
Bij code oranje gaat het nog meer tekeer. Dan zijn er niet alleen in de provincie problemen, ook zelfs landelijk. Er is behoorlijk zwaar weer op komst op meerdere plekken. Dus niet alleen plaatselijk. Denk aan gladheid door ijzel, zoveel regen dat er op heel veel plekken kans is op aquaplaning en enorm harde windstoten (tot wel 100 tot 120 kilometer per uur). Ook als het drie etmalen achter elkaar 30 graden is, kan code oranje worden afgegeven. Of bij minder dan tien meter zicht door mist. 

Code rood kan spectaculair zijn. Dan heeft het weer echt invloed op bijvoorbeeld het verkeer in het hele land. Dan is het bijvoorbeeld gevaarlijk op festivalterreinen. Niet alleen de weerkundige partijen door heel Nederland slaan dan alarm, maar ook de ANWB en Prorail zijn bij zulke afkondigingen betrokken. Het weer is niet zozeer extremer dan bij code oranje, maar de maatschappelijke impact kan veel groter zijn. 

KNMI: 'We kunnen niet anders dan waarschuwen'
Er zijn nogal wat vraagtekens bij het afgeven van dit soort weerwaarschuwingen. Het wordt niet altijd begrepen en in 2018 vertelde communicatieadviseur van het KNMI Femke Goutbeek dat de KNMI de taak heeft om de samenleving te waarschuwen, en dat de codes op basis van strenge regels worden afgegeven. "Als er veel mensen op campings zijn, veel bootjes op het water en veel caravans op de weg; dan kunnen we niet anders dan waarschuwen", vertelt Goutbeek.

Soms valt dat dan mee en dan lijken mensen zelfs teleurgesteld. Goutbeek legt dan ook duidelijk uit dat het voorspellingen zijn en dat weerdeskundigen niet in een glazen bol kunnen kijken. Volgens Meteoroloog Yannick Damen worden de codes vaak niet goed begrepen. "Bij code geel hoef je je geen grote zorgen te maken, het is een attentiecode. Maar vaak denken mensen daarbij al dat het los zal gaan." Vervolgens ontstaat er verwarring bij code oranje; want hoe verschilt dat dan nog van code geel?" Zo vertelt hij in het artikel.

Al met al is het belangrijk de waarschuwingen een beetje te begrijpen. En mocht je helemaal geen risico willen lopen bij welke code dan ook: shop dan online je Cowboysbag. Zit je altijd goed. Letterlijk en figuurlijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie