Februari 2019 plantte de gemeente bomen bij de kerk in Odijk
Februari 2019 plantte de gemeente bomen bij de kerk in Odijk Margriet Hunse

De gemeente komt met publieksactie gratis bomen

9 maart 2020 om 07:45 Politiek

ODIJK Tijdens een eerdere raadsvergadering legde Inge Verhoef (P21) een motie voor als gemeente om 100 bomen gratis uit te delen aan particulieren. Dat gebeurde onder de noemer ‘Meer bomen in Bunnik’. Deze motie is toen aangehouden met het idee dit onderwerp eerst in het Open Huis te bespreken. Dit gebeurde op 5 maart. De gemeenteraad en wethouder Ali Dekker (Liberalen) zijn positief over dit idee.

door Kuun Jenniskens

Inge Verhoef leidde het onderwerp in en zei dat Bunnik op dit moment 70.000 bomen telt. ,,Mijn wens is om er elk jaar 1 procent bij te planten - dat zijn 700 bomen per jaar.” Verhoef wil starten in 2021. ,,Ik wil bomen uitdelen aan particulieren, want dat betekent dubbele winst: als gemeente hoef je geen grond aan te kopen, en de bomen vervolgens ook nog eens niet te onderhouden.”

GELD BEGROTING In aanloop naar de begroting van volgend jaar moet het college in maart weten hoeveel geld hiervoor nodig is. Wethouder Ali Dekker (Liberalen) zei dat ze tussen de 5000 en 10.000 euro ter beschikking zou kunnen stellen. Ze denkt met dit bedrag zo‘n 100 bomen uit te kunnen delen.

GRAAG WEINIG ADMINISTRATIE Wat Ralph Hallo (BB) betreft moeten de administratieve kosten goed in de gaten worden gehouden, en ook of het niet een te grote belasting is voor de ambtenaren.

THUIS BEZORGEN Inge Verhoef had haar licht opgestoken bij een paar gemeenten die al bomen uitdelen. Ze kreeg het advies om een goed webformulier online te zetten en als gemeente de bomen thuis te bezorgen.

WIE HET EERST KOMT... De wethouder wil de selectie zo eenvoudig mogelijk laten verlopen: ,,We willen niet verzeild raken in selectieprocedures, dus het wordt ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’.”

NIEUW GROENBELEID NODIG Tijdens de discussie werd duidelijk dat het Groenbeleid van de gemeente dringend aan een nieuw jasje toe is. Er kwamen talrijke vragen voorbij die raken aan het openbaar groen en langere termijn oplossingen. De fracties willen ook gaan afwegen of het nog wel wenselijk is dat inwoners in hun eigen tuin bomen kunnen kappen, zonder dat daar een vergunning voor nodig is. P21 gaat een motie opstellen om dit Groenbeleid naar voren te halen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie