Afbeelding
Frans Pouw

Niet meteen een marathon

11 maart 2020 om 08:48 Column

Het is voor iedereen belangrijk een goede basisconditie te hebben. Daar kun je op verschillende manieren aan werken. Ik ben zelf sinds jaar en dag langeafstand-hardloper. Toen ik begon, heb ik eerst zorgvuldig nagedacht over een trainingsschema. Ik heb uitgezocht welke schoenen en kleding ik nodig had, en heb bedacht hoeveel ik eraan wilde besteden. Gelet op mijn toenmalige conditie kon ik wel inschatten dat ik voorlopig niet hoefde te denken aan een hele marathon en dat een halve – op termijn - ook al mooi zou zijn. Dat heb ik me als doel gesteld. Daarna heb ik mijn 'onderdanen' geleidelijk laten wennen aan wat ik in mijn hoofd had bedacht. Alleen door goede samenwerking van beide betrokkenen (hoofd en onderdanen) zou ik mijn doel kunnen behalen. Na een paar jaar trainen en conditie opbouwen heb ik inderdaad diverse halve marathons gelopen. Stap-voor-stap. Geweldig!

Kortom: als je wilt werken aan je conditie is hardlopen een prima optie, maar begin dan niet met een hele marathon.

Het klimaat, duurzaamheid, en de conditie van ons milieu, zijn al jarenlang hot topics. In Europa, in Nederland, en ook in Bunnik. Een term, bedacht voor het werken aan die conditie, is energietransitie. De afgelopen maanden is in dat verband binnen en buiten ons gemeentehuis veel gesproken over de aanleg van 40 ha zonnevelden in onze gemeente. De Liberalen hebben er vanaf het begin van deze discussie voor gepleit (uiteindelijk met succes) om eerst zorgvuldig na te denken, en daarna de betrokken 'onderdanen' geleidelijk te laten wennen aan wat het gemeentebestuur had bedacht. Dit heeft op 5 maart geleid tot goedkeuring van een eerste zonneveld van 15 ha in Werkhoven, wat niet gering is voor een eerste stap. Geweldig!

Tijdens deze discussieperiode hoorde je opmerkingen als ,,het college loopt wel hard van stapel zeg!" en ,,lijdt de wethouder aan tunnelvisie?" en ,,het lijkt alsof die voorstellen over zonnevelden bij de Raad door de strot worden geduwd, alsof de Raad een Toulousegans (foie-gras) is". De Liberalen hebben zich echter steeds constructief opgesteld, gekeken naar wat er wél kan, zorgvuldig nagedacht over hoe we onze conditie uiteindelijk op peil kunnen krijgen, stap-voor-stap. Met deze recente ervaring op zak zijn we optimistisch voor de toekomst. Door goede samenwerking van alle betrokkenen krijgen we onze conditie zeker op peil! Maar daarbij is het niet realistisch om op korte termijn een hele marathon te willen lopen.

Frans Pouw

De Liberalen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie