Zo zag de Odijkse kerk eruit in 2018, voor hij beschadigd raakte door de storm, zien de Beurthonk leerlingen tijdens een geschiedenisles in het Witte Kerkje
Zo zag de Odijkse kerk eruit in 2018, voor hij beschadigd raakte door de storm, zien de Beurthonk leerlingen tijdens een geschiedenisles in het Witte Kerkje Johanna Muis

Beurthonk krijgt geschiedenisles over Witte Kerkje

5 maart 2020 om 22:27 Onderwijs Deel je nieuws

Op 3 maart 1818 raasde een grote storm over Odijk. De kerk was zo beschadigd dat er niet veilig meer in gekerkt kon worden. Op diezelfde 3 maart, 202 jaar later, zien alle groepen van CBS Beurthonk met eigen ogen de oorspronkelijke grote kerk instorten via een maquette. Alleen het koor blijft over: het huidige gebouw van het Witte Kerkje.

In de kerk zelf krijgen de kinderen dan een levendige geschiedenisles van Wil van der Plas, oud docent geschiedenis en co-auteur van het dit najaar te verschijnen boek Van kerk en dorp, 200 jaar Witte Kerkje van Odijk. De in stukken af te breken maquette is gemaakt door haar man Jaap van der Plas. Een van de kinderen mag hierin de klok luiden van de oude grote kerktoren.

Ademloos luisterend zien de kinderen het dak instorten, waarna Wil een voor een ook de muren en de toren weghaalt. Alleen het kleine koor blijft over en krijgt een nieuwe voorgevel, laat zij zien. Dat is het huidige Witte Kerkje. De kleuters doen de stormwind na die in 1818 raasde om het oude kerkgebouw, waardoor de pannen naar beneden vielen. Groep 3 en 4 verbaast zich over de schoolmeester die als koster ook de klok luidde en voorzanger was in de kerk, en dat er in 1820 nog maar 300 mensen woonden in drie straten. De oudste kinderen horen over de reformatie toen de katholieke kerk een protestantse kerk werd. Buiten laat jeugdouderling René Maseland de kinderen zien tot hoever de toren van de oude kerk van Odijk reikte tot hij werd afgebroken: bijna het hele schapenweitje was ooit kerk.

En uiteindelijk bleef alleen het koor over, dit werd het nieuwe Witte Kerkje dat er nu nog steeds staat.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie