Afbeelding
Fotocredit: Pete Linforth (Pixabay) 

Inwoner Houten besmet met coronavirus, tweede persoon wordt getest

2 maart 2020 om 13:54 Zorg

HOUTEN Een inwoner van gemeente Houten is besmet geraakt met het coronavirus (COVID-19). Na laboratoriumonderzoek in 2 labs stelde het RIVM dit resultaat zondagavond vast.

De patiënt, die geen link heeft met de eerder gevonden patiënten, was vorige week op een kleinschalige bijeenkomst van een adviesraad in Duitsland geweest. Daarna is hij met zijn gezin op vakantie gegaan. De persoon zit direct sinds terugkeer van vakantie in thuisisolatie, samen met zijn gezin. Hij is tussendoor niet op een school of op het werk geweest. Er is vooralsnog dus geen reden, aldus de gemeente, om een school, bedrijf, kinderdagverblijf of een andere instantie, te sluiten. GGD regio Utrecht brengt in kaart met wie deze patiënt contact heeft gehad door middel van contactonderzoek.

Het contactonderzoek dat GGDrU in dit soort situaties altijd doet, vindt momenteel plaats. Het is belangrijk om te weten dat de GGD altijd contact legt met mensen die risico van besmetting hebben gelopen.

De gemeente Houten meldt dat ze de adviezen en instructies van het RIVM en GGDrU opvolgen, alert blijven op nieuwe besmettingen en steeds hetzelfde protocol toepassen als nieuwe patiënten gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt. Door deze maatregelen wordt de kans verkleind dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.

HEEMLANDEN Op College de Heemlanden is wat onrust ontstaan rondom het virus. Het verhaal zou gaan dat een ouder van een gezin dat is teruggekomen uit Italië koorts heeft en getest zal worden op het coronavirus. Dit staat los van het bovengenoemde persoon die in Duitsland was geweest.

Zowel in het weekend als maandag werden ouders van College de Heemlanden geïnformeerd vanuit de school. Rector-bestuurder Dick Looyé schreef maandag: ,,Wij hebben inmiddels contact gehad met het betreffende gezin en met een viroloog van het crisisteam van de RIVM. De ouder in het gezin heeft inderdaad koorts en wordt getest.   

De betreffende huisarts en ook de viroloog geven aan dat de betreffende kinderen gewoon op school kunnen zijn. Zowel de ouders als de school handelen wat dat betreft conform de richtlijnen: geen paniek, zolang een kind geen ziekteverschijnselen heeft, kan hij/zij gewoon naar school."

Looyé geeft aan dat het bericht bedoeld is om verdere onrust te voorkomen. Als blijkt dat de ouder inderdaad besmet is, gaat de school nader in overleg met het RIVM en/of de GGD.   

[Meer informatie over het coronavirus en maatregelen om verspreiding in te dammen zijn hier te vinden op www.rivm.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie