Terug naar Bullenbaai, een boek over een jeugd op Curaçao

2 maart 2020 om 12:53 Kunst Deel je nieuws

Bijna zestig jaar na haar vertrek van haar geboorte-eiland Curaçao beschrijft Jeannette Turpijn-van Duinen, al meer dan veertig jaar woonachtig in Bunnik, haar herinneringen aan haar jeugd op dit mooie eiland (1946-1962).

Het boek ‘ Terug naar Bullenbaai’ gaat over de jeugdherinneringen van een op Curaçao geboren dochter van uitgezonden Shell employe’s. Het gezin woonde op het eiland tot begin 1962 toen het, gedwongen door een  grote bezuinigingsronde van de Shell, werd overgeplaatst naar Pakistan.
In dit boek vertelt Jeannette Turpijn niet alleen over haar mooie herinneringen:  de turquoise zee en felgekleurde vissen, vogels en bloemen, de wind die altijd waait en de gekleurde huizen in de stad. Het gaat ook over de negatieve gevolgen van de komst van de Shell, de slechte rook die over steeds dezelfde wijken trekt, de gezondheidsschade, het asfaltmeer, de segregatie, de bevoorrechte positie van  uitgezonden employés boven lokale employés.
Als uitgezonden employés woonden zij in omheinde en bewaakte dorpen. De Shell verzorgde niet alleen het vervoer in rood-gele Shellbussen en het onderwijs in Shellscholen voor de kinderen. Er was een Shellhotel, een Shellhospitaal, een Shelldokterskamer, een Shellzwembad en een Shellsociëteit waar culturele activiteiten plaatsvonden. Er waren diverse Shellsportverenigingen en er was een zeilhaven op het Spaanse Water. De Shell had ook een dik Handboek voor de employés waarin beschreven was hoe men zich behoorde  te gedragen en hoe men zich moest kleden. Als klein kind was de auteur zich nauwelijks bewust van haar bijzondere en geïsoleerde positie.
´Wat zeg jij als ze vragen waar je vandaan komt?’ is een vraag die kinderen die op het eiland zijn opgegroeid, en expatkinderen in het algemeen, elkaar stellen. Dit boek is het antwoord van de auteur op die vraag.

Het boek, met foto's en illustraties van Jeannette's schilderijen, is in de boekhandel verkrijgbaar voor de prijs van € 21,50. Bij Boekhandel Van Ravenswaay te Bunnik vond enkele weken geleden  een boekpresentatie plaats, waarbij het eerste exemplaar werd uitgereikt aan de filmregisseur Sherman de Jesus.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie