Molen in de jaren 60
Molen in de jaren 60 Beeldbank RCE

Molenromp krijgt status monument niet terug

26 februari 2020 om 10:50 Politiek

ODIJK Erfgoedvereniging Heemschut heeft nul op rekest gekregen bij de gemeente. Het college komt niet terug op haar besluit van 2009 en zet de molen in Bunnik niet opnieuw op de monumentenlijst.

In 2009 haalde de gemeente de molen van de lijst en daarmee werd de molen vogelvrij voor projectontwikkelaars. De gemeente motiveert haar besluit als volgt: ,,De molen is niet gaaf bewaard gebleven en is in de loop van de jaren goeddeels ingebouwd in nieuwere aanbouwen. Wat ervan over is heeft zeker waarde, omdat het nog iets laat zien van de geschiedenis van Bunnik, maar het is als restant niet van een bijzondere kwaliteit.”

Heemschut zou graag zien dat de molenromp in de nieuwbouw wordt geïntegreerd. De gemeente vindt dat niet nodig, omdat er in de nieuwbouw voldoende referenties aan de molen worden verwerkt. Zo krijgt de oude gedenksteen met Bijbelse teksten een nieuwe plek in het 24 appartementen tellende nieuwe gebouw. Verder wordt nabij de entree een ronde betonnen bank geplaatst die verwijst naar een molensteen. En in de bestrating van het voorplein wordt het silhouet van een molen met wieken aangebracht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie