Ook na zestig jaar huwelijk kijkt Coen van Kasteel nog verliefd naar zijn vrouw Bep van Kasteel-Van der Steen
Ook na zestig jaar huwelijk kijkt Coen van Kasteel nog verliefd naar zijn vrouw Bep van Kasteel-Van der Steen Agnes Corbeij

Al zestig jaar, maar eigenlijk veel langer, verbonden

25 februari 2020 om 08:00 Overig

ODIJK Coen en Bep van Kasteel - Van der Steen trouwden op 25 februari 1960, precies zestig jaar geleden. Meteen na het huwelijk kwam het echtpaar naar Odijk en sindsdien wonen zij in hetzelfde huis op de Boomgaardweg. Zij zagen Odijk in al die jaren groeien van een boerenstreek met 400 inwoners naar een provinciedorp met zo’n 5000 inwoners.

door Agnes Corbeij

Coen werd geboren in Utrecht en groeide daar ook op. Zijn grootvader was tuinder, vandaar dat zijn vader, al was hij zelf broodbakker, aangesloten was bij de Oud-Katholieke Jacobuskerk, waar voornamelijk tuinders samenkwamen. Ook de vader van Bep was tuinder in de gemeente Maartensdijk, op de plek waar nu het viaduct over de A27 staat. Coen en zij leerden elkaar als kind kennen via de kerkgemeenschap. 

Coen: ,,Ik vond haar altijd al aardig, maar pas later werd ik echt straalverliefd, toen we allebei bij de jongerenvereniging van de kerk zaten.” Hij moest flink zijn best doen om Bep te overtuigen. Maar de aanhouder wint, zo is gebleken. Bep: ,,Bij mij kwam de liefde later. Maar hij is er nog steeds.” 

NAAR ODIJK In de stad was geen woonruimte voor hen. Coen van Kasteel: ,,Er waren toen 13.000 woningzoekenden in de stad. In het Utrecht Nieuwsblad vond ik een hele kleine advertentie van twee kolommen breed en 2 centimeter hoog. Daar stond in: ‘19 woningen te koop in Odijk, vrije vestiging’. Vooral die laatste twee woorden waren belangrijk voor ons. Zo zijn we hier terechtgekomen.” 

Jarenlang fietsten Coen en Bep hele afstanden. Naar de kerk in Utrecht en ook naar hun ouders en zijn werk. ,,Later kregen we een bromfiets en solexen hebben we ook gehad. Dan konden de kinderen mooi achterop.” Coen heeft gewerkt als export correspondent en in de reclame en publiciteit van een importeur van bouwmachines. Uiteindelijk kwam hij als bouw-woordvoerder bij de Universiteit Utrecht op de Uithof terecht, waar hij de opening organiseerde van verschillende nieuwe gebouwen. 

In 1991 kon Coen met een regeling uit dienst, met 55 jaar. Rustiger werden zijn dagen niet. ,,Ik zat in het kerkbestuur, in de redactie van het kerkblad, in de bouwcommissie van onder meer de restauratie van de Gertrudiskapel.”   

NAAIEN Ondertussen zorgde Bep voor hun drie kinderen. Ingrid, Coen jr en de tien jaar jongere Hugo. ,,Ik was naar de kleermakersvakschool geweest en heb altijd alle kleren zelfgemaakt. Nooit kleding gekocht. Nog steeds maak ik al mijn kleren zelf.” Ook zat Bep veertig jaar bij de zangvereniging en vijftig jaar bij de gymnastiekvereniging.

Hun woonplaats is behoorlijk veranderd sinds ze er kwamen wonen. Bep: ,,Hier stonden varkensschuren en kippenrennen om deze woningen. Het was een boerenstreek. We werden wakker van de haan.” Coen: ,,Hier liep vroeger het zwarte pad voorlangs. Van de drukkerij aan de Boomgaardweg helemaal tot aan het einde van de Cornelis van de Sandelaan. Daar stond toen een oude boerderij. De leilinde die voor de boerderij stond, staat er nu nog. Verder is alles anders.”

GEMEENTE ODIJK Coen ging regelmatig naar de raadsvergaderingen van de toen nog zelfstandige gemeente Odijk met burgemeester Meltzer. De vergaderingen werden gehouden in ‘t Wapen van Odijk, in de opkamer. ,,De raad bestond toen bijna geheel uit boeren die CDA stemden. Eén raadslid stemde PvdA, de heer Gernler. Hij had het vaak heel zwaar tijdens die vergaderingen. Zijn zoon spreek ik nog wel eens, die woont hier in de straat.” 

Coen was vaak aanwezig als geïnteresseerde inwoner. ,,Inspraak was er toen helemaal niet bij.” Ook nu nog is Coen van Kasteel geïnteresseerd in de bouw. ,,Ik ga regelmatig kijken bij de nieuwe wijk Het Burgje, zoals die nu gebouwd wordt. Mooi hoor.”

LANG TERUG Ook besteedt Coen veel tijd aan zijn hobby genealogie. Door zijn eigen familielijn en die van Bep uit te pluizen kwam hij erachter dat ze al veel langer verbonden zijn. ,,Onze familiebanden kruisen elkaar in 1735.” Ook kwam hij erachter dat de naam Van Kasteel mogelijk gelieerd is aan het kasteel in Wijk bij Duurstede. ,,In 1608 is er een Hendrik Berendsen van Kasteel vanuit Wijk naar Utrecht verhuisd. In 1540 ongeveer wordt melding gemaakt van een Joris van Casteel, die trompettist was. Wellicht deed hij dat op het kasteel en komt daar de naam vandaan”

BISSCHOP Vorig weekend vierde het echtpaar het zestigjarig huwelijk in hun kerk, de Sint-Gertrudiskathedraal aan het Willemsplantsoen in Utrecht, waar de hele Oud-Katholieke gemeenschap in Utrecht door fusies terecht is gekomen. Coen: ,,Het was een prachtige dag. En een heel mooi weekend, omdat onze pastoor, Bernd Wallet, unaniem gekozen werd tot Aartsbisschop. Voor ons dubbel feest dus!” 

Burgemeester Ruud van Bennekom kwam het echtpaar maandag feliciteren
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie