Afbeelding
The Patience Stone

Frans-Afghaanse oorlogsdramafilm in Filmhuis Odijk

24 februari 2020 om 19:49 Film

ODIJK Het Filmhuis Odijk vertoont vrijdag 6 maart de film The Patience Stone. De film is een Frans-Afghaanse oorlogsdramafilm uit 2012. De film begint om 20.00 uur in de Schoudermantel te Odijk (deur open om 19.30 uur). Kaarten à 6 euro verkrijgbaar bij Slijterij Barrique, Odijk; 't Frietmanneke Bunnik en bij Bakkerij Doeleman, Werkhoven. Reserveren van kaartjes is niet mogelijk. Als er plaats is, zijn er ook kaartjes aan de deur verkrijgbaar.

Aan de voet van de bergen van Kabul ligt een oorlogsheld in coma. Naast zijn ziekbed bidt zijn jonge vrouw elke dag voor zijn herstel. Ondertussen verscheurt de burgeroorlog de stad. De vrouw moet vluchten met haar twee kinderen. Ze laat haar echtgenoot aanvankelijk achter en wijkt uit naar de andere kant van de stad, in een gesloten huis dat haar tante uitbaat. De jonge vrouw keert vervolgens terug en verzorgt haar oudere man, haalt zijn medicijnen en verbergt hem voor de milities die de stad doorkruisen. Na haar terugkeer wordt ze door een jonge strijder gedwongen met hem de liefde te bedrijven. Verwonderlijk genoeg bloeit ze hierdoor open: ze wordt zich bewust van haar lichaam, en begint openlijk tegen haar man te praten. Ze deelt haar meest intieme herinneringen, verlangens… met hem. De comateuze man wordt buiten zijn wil om zo doende haar "syngué sabour", haar steen van geduld, een magische steen waaraan men fluisterend alle geheimen, tegenspoed, leed,… kan vertellen. Tot de dag dat de steen uiteen barst.

Het verhaal in The Patience Stone is dat van velen in de Arabische wereld, zo houdt de regisseur Atiq Rahimi ons voor. Hij baseerde de film op zijn eigen roman, winnaar van de prestigieuze Prix Goncourt. De vrouw trouwde jong met haar oudere, dominante man en werd onder druk gezet om zo snel mogelijk kinderen te baren. Die ondergeschoven sociale positie wordt benadrukt door de tante die haar op haar hart drukt dat 'alleen zij die niet weten hoe je de liefde bedrijft, oorlog bedrijven'. 

Dit indringende drama over een vrouw die haar eigen stem ontdekt, werd namens Afghanistan ingestuurd voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

 Regie: Atiq Rahimi. Cast: Golshifteh Farahani, Hamid Djavadan, Massi Mrowat. Lengte: 98 minuten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie