Op de voorgrond Greet tijdens een les linedance. Dansen en bewegen is haar lust en leven.
Op de voorgrond Greet tijdens een les linedance. Dansen en bewegen is haar lust en leven. Irene van Valen

Tachtigjarige Greet Houwers: ,,Linedancen houdt me fit"

24 februari 2020 om 09:30 Mensen

HOUTEN Sinds twintig jaar geeft Greet Houwers linedance les. Wat begon in de Grote Geer vindt nu plaats in de Oranje zaal bij van 'vanHouten&co'. De jongste deelnemer is de 49-jarige Yvonne Groenewegen: ,,Greet is 80 jaar oud geworden en geeft al zo lang les. Dat vind ik echt bijzonder." Tijdens de les van 19 februari werd Greet gefeliciteerd met haar verjaardag en kreeg een cadeau van de dames.

[door Irene van Valen

Deelnemer Corrie Agterberg nam het woord: ,,We houden van je. Je bent er elke week. Blijf bij ons, want we vinden fijn wat je doet." Waarop Greet antwoordde: ,,Ik vind het nog steeds leuk. Als ik het niet meer leuk vind dan." Ze maakte haar zin niet af, want Corrie vulde aan: ,,Dan geef je daar maar even aan toe en daarna kom je gewoon weer terug. Zo gaat dat in het leven." Greet oogt ondanks haar 80 jaar als een vitale vrouw. ,,Het dansen houdt me fit." Op de vraag of ze gezond leeft, vertelt ze: ,,Als 16-jarige wilde ik erbij horen en rookte een week lang sigaretten. Het bleef vies, daarom besloot ik te stoppen. Dan maar niet stoer. Wat betreft alcohol dronk ik vroeger wel eens samen met mijn man een glaasje . Nu zijn we van de blauwe knoop."

ALTIJD GEDANST Al jong zat Greet op turnen en ritmisch bewegen en volgde later een opleiding lichamelijke oefening in Arnhem. Daarmee behaalde ze haar bevoegdheid om les te geven. Ze ging werken in Scheveningen en gaf les aan twee basisscholen en een MULO (huidige VMBO-tl). ,,Het waren drukke klassen. Van veel kinderen werkte de vader op zee", vertelt Greet. ,,Nadat ik trouwde stopte ik met werken tot ik, inmiddels moeder en wonend in Zeist, in 1969 besloot om in de avond huisvrouwen gymnastiek te geven. Dat was omdat ik als lid van de Vereniging van huisvrouwen een avondactiviteit mistte. Tot ik naar Bunnik verhuisde. Ik had ondertussen een opleiding Country linedance gevolgd en kende ongeveer 22 dansen. Daarmee ontstond in 1999 het idee om in Bunnik een groep te starten en vervolgens in Houten vanaf 2000." Omdat het bijna tijd was voor de les, zette Greet de muziek aan waarop al snel de eerste deelnemers begonnen te dansen.

LINEDANCELES Iedere woensdag van 10.30 – 12.00 uur bezoeken ongeveer achttien dames de linedanceles van Greet. ,,We hadden ooit een man in de groep, maar hij stopte omdat hij ging schilderen. De leeftijd van de deelnemers varieert van 49 tot 85 jaar oud. De meesten zijn 60+-er. Daarom pas ik de lessen aan", zegt Greet. ,,Bij linedance staat iedereen op een rij, danst in dezelfde ritme en maakt dezelfde passen. Het is samen dansen maar op jezelf, want er is geen lichamelijk contact. We dansen meestal op basis van 32 tellen. Daarin dansen we een figuur. We dansen niet alleen op countrymuziek, maar ook andere muziekstijlen. Nieuwe deelnemers sluiten vaak achter aan, maar er zit altijd een draai in een figuur, daarom sta je vanzelf een keer vooraan. Het draaien kan voor sommige mensen lastig zijn, maar het is een goede oefening in balans. Bij volksdansen danst men in een kring, is er meer lichamelijk contact en de docent staat tussen de mensen. Bij linedance sta ik vooraan met mijn rug naar de mensen toe om een figuur te dansen. Als het niet gemakkelijk lukt om de dans te leren, kijkt niemand je er op aan. Het gaat erom dat je het leuk hebt."

PRETTIG BEWEGEN Tijdens de pauze vertelden deelnemers graag over hun ervaringen. ,,Door mijn scheiding moest ik stoppen met stijldansen, maar wilde blijven bewegen. Ik koos voor linedance. Het is gezellig, in de pauze babbelen we met elkaar. Het is leuk. Ik ben hier al negentien jaar", zei Carla. Sjef en Margreet Wever kwamen later binnen om Greet te feliciteren. ,,Toen linedance nog in de Grote Geer was, werkte ik als koffieheer", legde Sjef uit. ,,Met de verhuizing naar van Houten&Co hoefde dat niet meer. Ik mis de gezelligheid, want voelde me thuis. Ik was er even uit." Zijn vrouw Margreet doet tijdelijk niet mee vanwege gezondheidsproblemen, maar mist het: ,,Linedance is goed voor mijn lichaam en hoofd. Door het concentreren op de passen, vergeet ik de dagelijkse zorgen. Greet doet de passen goed voor en de dynamiek in de groep is fijn." Na de pauze startte Greet opnieuw de muziek voor het vervolg van de les.

Soms vraagt het extra tijd en concentratie om nieuwe passen te oefenen
Linedance is samen en toch op jezelf dansen
Greet wordt gefeliciteerd met haar 80ste verjaardag en bedankt voor haar lessen
Tijdens de les wordt tijd genomen voor pauze en contact met elkaar
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie