Woningen in aanbouw in Het Burgje
Woningen in aanbouw in Het Burgje Kuun Jenniskens

Nog meer grootschalige woningbouw; nieuw is Bunnik Zuid

20 februari 2020 om 07:17 Politiek

ODIJK Naast het bekende ‘Odijk West’, maakt de gemeente ook plannen voor ‘Bunnik Zuid’. Het gaat om een gebied ten zuiden van de A12. Idee is om hier na 2030 een groot aantal woningen voor de Utrechtse regio te bouwen. Ook lobbyt de gemeente bij de provincie om kantoren in de Twaalf apostelen te transformeren naar woningen.

door Kuun Jenniskens

In een schriftelijke reactie van de gemeente naar de provincie over de concept ontwerp POVI (de provinciale omgevingsvisie) is er ineens sprake van Bunnik Zuid. Wat is dat voor gebied? Een gemeentewoordvoerder legt uit dat de exacte plangrenzen nog niet bekend zijn. In de visiekaart van de POVI is het gebied aangemerkt als zoekrichting voor een integrale woon-werklocatie rondom het station.

De gemeenteraad heeft over Bunnik Zuid nog geen besluit genomen. ,,Maar”, zegt de woordvoerder van de gemeente, ,,het is wel belangrijk dat we nu al een lobby voeren richting de provincie om deze locatie in de POVI op te nemen als ontwikkellocatie.”

De Bunnikse gemeenteraad heeft in maart 2018 met een motie aangegeven ten westen van Odijk veel woningen te willen bouwen. Dit resulteerde in het project ‘Bunnik bouwen voor elkaar’. Hoeveel woningen hier uit de klei worden getrokken, is nooit officieel op papier gezet, maar dat zal ergens tussen de 1000 en 5000 woningen komen te liggen. De gemeente vindt het nodig om Bunnik verder te laten groeien, om zo haar ambities te kunnen verwezenlijken. De woningen in Odijk West zijn nodig voor de autonome groei tot 2030, aldus de gemeente in haar reactie op de POVI. Bunnik Zuid komt daar dus nog eens bovenop, wat de kans vergroot op een totaal aantal van 4000 tot 5000 woningen voor Odijk west en Bunnik Zuid samen.

TWAALF APOSTELEN De gemeenteraad nam onlangs het besluit om het ‘Stationsgebied’ te ontwikkelen, maar maakte daarbij niet duidelijk wat dit nou precies voor plan is. Bovengenoemde brief aan de provincie creëerde iets meer duidelijkheid. Met het Stationsgebied wordt kantorenlocatie de Twaalf apostelen bedoeld. Zoals bekend lobbyt de gemeente al een tijdje voor een beter station. Het moet een plek worden vanwaaruit met trein, fiets en bus goede verbindingen met de stad, het USP en het landschap ontstaan. De Twaalf apostelen moet een aantrekkelijke woon-, werk- en leerlocatie worden.

Op dit moment staat er een aantal kantoren te koop. Wat hier precies mogelijk is, hangt af van de eigenaren van de kantoorpanden, zegt de gemeente. Maar het globale idee is dat kantoren worden getransformeerd naar woningen. Of dat kantoren worden gesloopt om daarna nieuwe woningen op te trekken. Zeker is dat het een samengaan wordt van wonen en werken. Bestaande bedrijven, zoals de BAM, kunnen blijven zitten, terwijl andere gebouwen in het gebied tot woningen worden getransformeerd. 

DE RAAPHOF Naar de inschatting van de gemeente maakt de POVI ook uitbreiding van bedrijventerrein De Raaphof mogelijk. De provincie was hier eerder niet voor te porren. Maar de gemeente blijft het proberen en zegt kansen te zien. De woordvoerder: ,,Uitbreiding van het bestaande bedrijventerrein zien we als kans om bedrijven die nu in de dorpskernen zitten te kunnen uitplaatsen. Dit kunnen ook bedrijven zijn die nu op de Twaalf apostelen zitten. De locaties die vrijkomen, kunnen dan weer ontwikkeld worden met woningbouw.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie