Bestuursleden van de nieuwe stichting Kike Olsder (penningmeester), Ingrid Aaldijk (voorzitter) en Tessel Hofstede (secretaris)
Bestuursleden van de nieuwe stichting Kike Olsder (penningmeester), Ingrid Aaldijk (voorzitter) en Tessel Hofstede (secretaris) guerrillagardeners.nl

Guerilla gardening: geveltuinen en boomspiegels

10 februari 2020 om 08:04 Natuur en milieu

BUNNIK In Utrecht is de Stichting Guerrilla Gardeners opgericht. De Bunnikse Cerian van Gestel is de trekker van dit project. De guerrilla gardeners tuinieren buiten de grenzen van hun eigen tuin. Zij gaan de strijd met kale grond aan en zorgen voor meer groen. Door de buurt op te fleuren dragen ze bij aan een grotere diversiteit aan planten en dieren. De nieuwe stichting zal deze groeiende beweging ondersteunen.

PAK DE SCHEP Guerrilla gardeners zijn buurtbewoners die zelf de schep ter hand nemen om hun omgeving op te fleuren. En iedereen kan meedoen! Wie een geveltuin wil aanleggen of een kale boomspiegel ziet hoeft niet meer te doen dan een schep te pakken, een buur te vragen om mee te doen en een paar plantjes of bloembollen te planten of wat bloemzaden te strooien. In het hele land zijn er duizenden mensen op deze manier actief.

Meer dan tien jaar geleden is het fenomeen komen overwaaien uit de VS en Engeland. Via de website GuerrillaGardeners.nl en de bijbehorende social media kunnen potentiële guerrilla gardeners kennis en inspiratie opdoen. Het strijdlustige team achter deze website is de motor achter de nieuwe stichting. Zij willen guerrilla gardening nog steviger op de kaart kunnen zetten.

INSECTEN VERDWIJNEN RAZENDSNEL Een belangrijke reden om als burgers de schep op te pakken in de buurt is de mondiale achteruitgang in biodiversiteit. Ingrid Aaldijk, voorzitter van de nieuwe stichting: „We weten allemaal dat het slecht gaat met de biodiversiteit. Zo verdwijnen insecten schrikbarend snel. Meer groen in de stad, zoals rondom boomspiegels is heel belangrijk voor insecten zoals bijvoorbeeld wilde bijen."

Maar ook voor mensen is groen in de stad essentieel. Cerian van Gestel, bij de guerrilla gardeners bekend onder het alias 'Jenny' is een van de trekkers. Net als alle guerrilla tuinierders wordt zij blij van groen om zich heen: "Het voelt als het krijgen van een cadeautje om ergens in een stad een straatje tegen te komen met geveltuintjes en bloemen rond boomspiegels." Ook is meer groen in de buurt goed voor de gezondheid en helpt het hittestress en wateroverlast voorkomen. 

De komende maanden werkt de stichting aan het opzetten van projecten om mensen aan te moedigen om in boomspiegels te tuinieren. Ook staat het inhaken op de nationale zaaidag in april op het programma.

MET DE BUURT De guerrilla gardeners hebben een oproep aan iedereen. Ingrid: „Het vergroenen van je buurt is eigenlijk heel simpel! En hoe leuk is het om dat samen met buurtgenoten of bedrijven en organisaties in de omgeving te doen! Samen met jou vechten we voor gezonde buurten met meer bloemen en bijen. "

In een eerder artikel Guerilla gardening timmert aan de weg leest u onder andere meer over Bunnikse activiteiten van Cerian. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie