Afbeelding
Provincie Utrecht

Kringloopagrariër uit Werkhoven investeert in de toekomst

12 januari 2020 om 07:38 Zakelijk

WERKHOVEN Agrariër Jacco Merkens uit Werkhoven verbouwt biologische appels en peren en houdt varkens. ,,We zijn al zo'n 30 jaar een kringloopbedrijf. Zo gebruiken we de mest van de varkens opnieuw voor de boomgaard. Daardoor hebben we geen kunstmest nodig." Met dank aan verschillende subsidies van de provincie Utrecht investeert hij in zijn bedrijf. Ondanks dat de toekomst onzeker is.

Merkens doet proeven met biologische fruitteelt. ,,Omdat we alleen natuurlijke mest gebruiken, is bijsturen moeilijk. We moeten dan ook goed voor de bodem zorgen, deze moet in orde zijn. Een sterke bodem betekent een sterke boom met minder ziektes en goed fruit."

GEEN CHEMISCHE MIDDELEN Met dank aan een Plattelands Ontwikkelingsprogramma (POP3) subsidie heeft Merkens een schoffelmachine aangeschaft. ,,Deze bestrijdt onkruid op een mechanische manier zodat we geen chemische middelen meer hoeven te gebruiken."

Ook onderzoekt Merkens de teelt van noten dankzij subsidie van de provincie. ,,Dat leek heel lucratief, maar ik blijk er van de tussenhandel heel weinig voor te krijgen. Dus ik denk dat ik daar niet op grote schaal mee verder ga." Desondanks vindt Merkens het nuttig dat hij dit heeft kunnen onderzoeken. ,,Ik voel me gesteund om mijn bedrijf naar een hoger plan te tillen."

BIODIVERSITEIT Merkens: ,,Onlangs hebben we met subsidie een stukje bloemenranden aangelegd om de grond te verbeteren en ook voor de biodiversiteit. Veel verschillende insecten en vogels vinden daar een thuis. Ook blijkt dat de structuur enorm verbetert waardoor de bodem veel water kan bergen."

Merkens heeft het agrarische familiebedrijf overgenomen van zijn vader, die het daarvoor ook over had genomen van zijn vader. Maar of Merkens zijn nu elfjarige zoon het later van hem gaat overnemen, weet hij nog niet zo zeker. ,,Ik weet niet of ik dat wel wil. Agrariër zijn is zwaar, ook psychisch. Ik heb het bedrijf overgenomen omdat ik gezonde, eerlijke producten wil maken die goed zijn voor de mens."

SCHIP KEREN ,,Ik mis waardering voor het eten en worstel daarmee. Er is eten in overvloed, er is zelfs te veel. De consument is dat gewend. Het is normaal dat de schappen vol liggen. Waar het vandaan komt weet men meestal niet eens." Merkens vindt dat dat moet veranderen en ziet daar ook een rol voor de overheid. ,,Net als wat de tussenhandel eraan verdient. Het fruit ligt voor zo'n 2 euro per kilo in de winkel, terwijl ik er 60 cent voor krijg. Hoe gaan we dit schip keren?"

,,Agrariër zijn is geen baan, het is een levensstijl", aldus Merkens. ,,Ik kan niet zomaar wat anders gaan doen, al denk ik dat ik vrachtwagenchauffeur zou worden als ik het als agrariër niet meer red. Maar voorlopig boer ik door, maak ik producten die goed zijn voor de mens en investeer ik in de toekomst."

OVER JACCO MERKENS Agrariër Jacco Merkens uit Werkhoven heeft vijf mensen in dienst, in het hoogseizoen tijdens de pluk in september zo'n 60. Hij heeft 35 hectare grond met appel- en perenbomen. Hij houdt 1.200 varkens. Merkens krijgt hulp bij zijn investeringen, waar hij subsidie van de provincie Utrecht voor krijgt, van een expert van Delphy. De appels en peren van Merkens blijven deels in Nederland en gaan ook de grens over naar onder andere Engeland en Scandinavië.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie