Borden bij vrijwillig vuurwerkvrije zones
Borden bij vrijwillig vuurwerkvrije zones ANP Foto

Ruim tweederde inwoners provincie Utrecht voor vuurwerkverbod

30 december 2019 om 10:31 Maatschappelijk

BUNNIK Twee op de drie Nederland wil dat er een einde komt aan het afsteken van legaal vuurwerk rondom de jaarwisseling. In de provincie Utrecht ligt dat percentage zelfs nog iets hoger.

Zaterdag is de vuurwerkverkoop weer van start gegaan. Liefhebbers kunnen maximaal 25 kilo aan gillende keukenmeiden, rotjes en sierpotten inslaan. Ruim 7.200 Nederlanders gaven via een enquête van Kieskompas (in opdracht van LocalFocus) hun mening over een verbod op de verkoop – en het afsteken van – legaal vuurwerk voor particulieren. Zestig procent van de Nederlanders wil graag een ban op vuurwerk, maar 28 procent ziet hier juist niets in. De rest (12 procent) is neutraal.

In Utrecht is het percentage inwoners dat voor een verbod is zelfs nog wat hoger: 64,7 procent, terwijl ‘slechts’ 20,6% tegen een ban is.

Verder valt het volgende op in de landelijke cijfers:

- In Limburg en Noord-Holland zijn naar verhouding de meeste mensen voorstander van een vuurwerkverbod.

- In Overijssel (46 procent) en Flevoland (49 procent) kunnen juist relatief weinig mensen zich vinden in een vuurwerkverbod.

Meeste ongevallen door legaal vuurwerk

Vuurwerk afsteken is niet zonder risico. Vorige jaarwisseling kwamen volgens VeiligheidNL bijna vierhonderd mensen op de spoedeisende hulp terecht en nog zo'n 800 bij de huisartsenpost. Zeventig procent van de ongevallen werd volgens de organisatie veroorzaakt door legaal vuurwerk. Het gaat hierbij vooral om oogletsel en brandwonden.

Over de cijfers

Op verzoek van LocalFocus legde Kieskompas aan een representatieve groep van 7.200 respondenten de volgende stelling voor: 'Het kopen en afsteken van legaal consumentenvuurwerk door particulieren moet verboden worden'. De resultaten vind je in dit onderwerp, en zijn op onderstaande kaart uitgedrukt als percentage van de inwoners van een bepaalde provincie.

Enquête-onderzoek

Kieskompas beschikt over een groot panel van Nederlanders van 18 jaar en ouder die regelmatig bevraagd worden over hun mening. Hoewel dit panel groot is en alle groepen van de Nederlandse samenleving omvat, zijn sommige groepen hierin ondervertegenwoordigd, en sommige oververtegenwoordigd. Daarom zijn de resultaten gewogen op geslacht, leeftijd, afkomst, opleiding, regio en stemgedrag. Voor dat laatste wordt gekeken naar het stemgedrag tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Zo worden de resultaten zoveel mogelijk representatief voor de bewoners van jouw provincie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie