Afbeelding
Beyond Sleep

Filmhuis Odijk trapt 2020 af met: Beyond Sleep (2016)

27 december 2019 om 11:08 Film

ODIJK Filmhuis Odijk trapt op 3 januari het jaar af met: Beyond Sleep (2016). Beyond Sleep is gebaseerd op de rijke roman 'Nooit meer slapen' uit 1966 van Willem Frederik Hermans en is verfilmd door Boudewijn Koole (Kauwboy). Reinout Scholten van Aschat (de zoon van) speelt de hoofdrol.

Koole ('Kauwboy') slaagt er met zijn interpretatie van het boek 'Nooit meer slapen' in om een krachtige filmische transitie te maken. Dat doet Koole door de ervaringswereld van hoofdpersoon Alfred Issendorf effectief zichtbaar te maken. Deze Alfred is voor geologisch onderzoek naar de hoogvlakten van Noorwegen getrokken. Samen met drie plaatselijke onderzoekers legt hij elke dag grote afstanden af in de zoektocht naar meteorieten. Hij hoopt er niet alleen beroemd mee te worden, maar vooral ook de naam van zijn vroeg overleden vader, die onder raadselachtige omstandigheden het leven liet op expeditie in Frankrijk, voorgoed te zuiveren.

De trip gaat echter niet zonder slag of stoot. Elke dag weer wordt de looptocht door het ruwe landschap bemoeilijkt. Alfred probeert zich moedig staande te houden, maar lijkt voor het ongeluk geboren. In zijn eigenzinnigheid raakt Alfred steeds meer in een isolement. Geleidelijk raakt Alfred 'de weg kwijt'. Zijn richtingsgevoel laat het het eerst afweten, na verloop van tijd raakt hij ook mentaal verder afgezonderd.

Koole laat de zinsbegoocheling daadwerkelijk zien en, wellicht nog belangrijker, voelbaar. Inhoudelijk zijn de beelden van de grenzeloze vlakten een beklemmende gewaarwording van leegte en levensloosheid. Desondanks blijft 'Beyond sleep' op het gemoed werken, mede door enkele stilistische ingrepen en de vrij grove montage.

Regie: Boudewijn Koole | 106 minuten | drama | Acteurs: Reinout Scholten van Aschat, Pål Sverre Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Thorbjørn Harr, Zoi Gorman

De film is bekroond met een Gouden Kalf voor beste muziek, voor beste regisseur en voor beste soundesign.

Trailer : https://www.youtube.com/watch?v=ExUSQmsSSLI

KAARTEN Vrijdag 3 januari om 20.00 uur in de Schoudermantel te Odijk (deur open om 19.30 uur). Kaarten à 6 euro verkrijgbaar bij Slijterij Barrique, Odijk; 't Frietmanneke Bunnik en bij Bakkerij Doeleman, Werkhoven.

Reserveren van kaartjes is niet mogelijk. Als er plaats is, zijn er ook kaartjes aan de deur verkrijgbaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie