KLEYNE LETTERTJES

28 februari 2018 om 15:30 Lokaal/Column

Spitsknip

Sluipverkeer. Doorgaand verkeer dat níet de wegen gebruikt die zijn afgestemd op de doorstroming. Sluipverkeer is heel geniepig; niet een grote jongen zijn en even dat eerste of laatste stukje file trotseren, niet even geduldig langs de werkzaamheden bij station Driebergen-Zeist, maar laagvliegen over de Julianalaan op weg naar huis of de A12. Niet de wegen nemen die erop zijn berekend, maar met z'n allen, als 'Jan-Jaap Korteweg', het Bunnikse achterland doorcruisen.

Sluipverkeer: het is er al jaren en Bunnik heeft zich er al aardig op ingesteld. Voor veel bezoekers zijn we een simpele doorvoergemeente. En, tolerant als we zijn, leren we er mee omgaan door de verkeersregels aan te scherpen of de weg een opvallende kleur te geven. Of, handelaren als we zijn, weten we een slaatje te slaan uit de overlast op de smalle wegen tussen Bunnik en Houten. De sluipers in de spits kopen massaal vers fruit en andere streekproducten bij de boeren. Een mooie bijverdienste en een gevalletje van 'elk nadeel hep se voordeel' zou je zeggen.

Maar er is veel drukte om de drukte. Of juist om het wegblijven ervan. Want de gemeente Bunnik wil een spitsknip leggen in de Achterdijk. Dit betekent dat het buitengebied, agrarische bedrijven en plattelandwinkels, in de spits niet meer bereikbaar zijn.

Naast de hinder die dat het bestemmingsverkeer oplevert, zijn de financiële consequenties niet te overzien. Als de gemeente de plannen doorzet, rijden alle sluipklanten naar reguliere groenteafdelingen. Weg-gebruikers en weg inkomsten! Hele gezinnen komen op straat te staan - een lege straat. En dat allemaal door de spitsknip.

Maar de boeren, fruittelers, ondernemers en bewoners aan de Achterdijk en het buitengebied van Bunnik geven zich niet zomaar gewonnen. Ze verzetten zich fel tegen het initiatief en zijn een petitie gestart tegen de spitsknip. Want hun sluipverkeer kiest de route mede op basis van verse groente en fruit. Zij willen geen stop op doorgaand verkeer, want als je aan hun spits komt, kom je aan hun knip!

Wouter de Kleyn

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie