EHBO'ers leerden de kinderen hoe ze moesten reanimeren.
EHBO'ers leerden de kinderen hoe ze moesten reanimeren. Margriet Hunse

Leerlingen op pad voor project

26 februari 2018 om 15:21 lokaal

Op dinsdag 20 en donderdag 22 februari deden de oudste leerlingen van de basisscholen in de gemeente Bunnik mee aan het project 'Betrokken kinderen.'

Het project werd in 2015 bedacht door twee Bunnikse moeders en heeft als doel om kinderen kennis te laten maken met mensen die ze normaal gesproken niet zo snel tegenkomen. De organisatie hoopt de kinderen daarmee maatschappelijk bewuster te maken. Verschillende organisaties waar vrijwilligers een grote rol spelen ontvingen de kinderen op allerlei locaties. Voor het eerst deed dit jaar ook de brandweer in Bunnik mee. Postcommandant Jan Nell: ,,Het is voor ons belangrijk om aan te geven dat wij meer doen dan alleen brandjes blussen. Denk dan aan hulpverlening van allerlei aard, maar ook reanimeren met een AED. En we willen graag aandacht voor onze jeugdbrandweer, daar kunnen we nog leden gebruiken."

Vrijwilligers van de EHBO demonstreerden hoe je verband of pleisters het beste aangebracht kunnen worden, en de kinderen leerden zelfs reanimeren. Bij de Schans werden de kinderen individueel gekoppeld aan de deelnemers en ontstonden leuke gesprekken. Tijdens de gym ervaarden de leerlingen hoe het is als je niet je hele lichaam goed kunt gebruiken, en 's middags was er bingo.

Bij de workshop van Vluchtelingenwerk deelden de kinderen met elkaar hun dromen voor later. Drie jonge vluchtelingen vertelden op hun beurt over hun dromen, zoals reizen of het vinden van een baan als programmeur van computergames.
Handjehelpen had de medewerking van hulphond Ayla. Ayla was een beetje afgeleid door zoveel belangstelling, maar demonstreerde toch hoe ze de schoenen van haar baasje uittrekt en haar helpt om spullen van de grond op te rapen.

De brandweer liet zien wat er allemaal gebeurt in de kazerne, en dat hun werk niet alleen bestaat uit het blussen van branden. De kinderen hadden heel veel vragen en verhalen. Andere deelnemers dit jaar waren de Ecokring en Bunnichem. In Zeist konden de leerlingen de Voedselbank, de moskee en Bartimeus bezoeken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie