Thom Schiphorst aan het werk in het Holland Heineken House
Thom Schiphorst aan het werk in het Holland Heineken House Sander Stoepker

Thom is weer terug uit Pyeongchang

27 februari 2018 om 07:13 lokaal

ODIJK/PYEONGCHANG De laatste week van Thom Schiphorst uit Odijk in het Holland Heineken House is omgevlogen. Drie weken achter elkaar vertelde hij ons over zijn ervaringen. Inmiddels is hij weer terug in Nederland. Hij kijkt terug op een geweldige ervaring.

Zondagavond werd het Holland Heineken House gesloten. De Spelen zijn voorbij. Thom: ,,De laatste week was wederom een geweldige week. Het was gelukkig weer een week vol huldigingen voor zowel de schaatsers als de shorttrackers."

MACHINE Het personeel was inmiddels behoorlijk op elkaar ingespeeld. ,,Aan de groep was te merken dat het de laatste week was. Het team was intussen een geoliede machine." Het einde roept gemengde gevoelens op. ,,Je merkt dan dat iedereen het jammer vind dat het er al 'bijna' op zit. Maar nu de slotceremonie is geweest en het huis dicht is, heb ik ook wel zin om naar huis te gaan en iedereen in Nederland weer te zien."

Het was een leerzame ervaring. ,,Ik heb in de keuken veel geleerd van de chefs Oseven. Zij zijn daar goed op getraind om jongens zoals ik, geen officiële koks, in een korte tijd te leren hoe het moet." Ook heeft Thom een ander beeld gekregen van Heineken. ,,Er komt gigantisch veel bij het Holland Heineken House kijken. En aan het team van Heineken merk je goed dat ze dit veel vaker hebben gedaan. Daar kan je veel van leren."

HEINEKEN HOUSE Dit jaar werd het huis voor de veertiende keer opgezet. Eind 2017 vertrokken vijftien zeecontainers uit Rotterdam, met hierin onder meer duizenden bekers en glazen, 6.000 bierviltjes, 40 koelkasten, 30 Heineken biertaps, bouw- en podiummaterialen en 25 Legendary Lane Medaille tegels voor de huldigingen van Nederlandse sporters.

In het huis werkten ongeveer 120 medewerkers, waarvan ook 20 Zuid-Koreanen en ruim 60 vrijwilligers uit Nederland, waaronder twee oud topatleten en drie Koreaans sprekende crewleden.

NOORD KOREA Ook al was het hard werken, Thom heeft ook nog iets van de omgeving kunnen zien. ,,Op een vrije dag zijn we met een groepje een hike gaan doen en hebben we een mooi stukje natuur kunnen zien. Daarna zijn we doorgereden naar de grens met Noord Korea. Heel indrukwekkend om een klein stukje van Noord Korea te zien. Voornamelijk het sfeertje dat er hangt. De militairen liggen met grote geweren in de bosjes te loeren naar de grens. Ook dat zal ik niet snel vergeten!"

Als mooie afsluiting was er een groot feest. ,,Het was een crew en sporters feest. Direct kwam optreden. Alle sporters waren natuurlijk klaar en je kon goed zien dat ze aan het genieten waren."

GLIMLACH Het Holland Heineken House wordt afgebroken en straks lijkt het alsof het nooit heeft plaatsgevonden. Maar Thom koestert zijn herinneringen. ,,Ik kijk met een brede glimlach terug op dit avontuur. Ik heb echt genoten van alles in het Holland Heineken House. Het is gewoon heel gaaf dat je alle sporters ziet genieten in het huis, samen met hun vrienden en familie, de artiesten en ons, de crew. Dit avontuur zal ik nooit meer vergeten."

Thom heeft mensen leren kennen, die hij ook in Nederland weer ontmoet. ,,We zijn in korte tijd een hechte groep geworden. Dus blijf zeker in contact met de crew. We hebben begin maart al een feestje in Nederland waar we voor zijn uitgenodigd."

TOKIO Misschien doet Thom over twee jaar weer mee. ,,Ik kan niet in de toekomst kijken, maar het lijkt me heel gaaf om ook de zomer spelen in Tokio mee te maken!"

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie