Wethouders Jorrit Eijbersen en Erika Spil met enthousiaste skate-jongeren.
Wethouders Jorrit Eijbersen en Erika Spil met enthousiaste skate-jongeren. Richard Thoolen

Opening skatebaan liep op rolletjes

26 februari 2018 om 11:54 lokaal

ODIJK Vorige week werd de skatebaan die is aangelegd naast Jongerencentrum De Schoudermantel te Odijk, officieel geopend. De skatebaan voorziet in een behoefte van de jeugd om op een veilige, speelse en uitdagende manier te bewegen in de open lucht.

Richard Thoolen

Het idee voor de nieuwe skatebaan ontstond anderhalf jaar geleden. Jongeren uit de gemeente Bunnik hadden behoefte aan een skatebaan waar zij hun tricks op konden doen. Zij kregen hulp van Jongerenwerker Andreas Geursen. Geursen: ,,We hebben de jongeren geholpen met het maken van een ontwerp en namens hen overlegd met de gemeente en leveranciers. De geplande kosten voor de skatebaan bedroegen €50.000,-. Het was een hele toer om dat bedrag bij elkaar te krijgen, maar het is allemaal gelukt!"

MULTI BRUIKBAAR De skatebaan biedt veel verschillende mogelijkheden om te bewegen: kinderen kunnen er op skaten, skateboarden, rolschaatsen, skeeleren, steppen, fietsen of gewoon rennen. De skatebaan heeft daardoor een aantrekkingskracht op kinderen van jong tot oud. Na de officiële opening door wethouders Jorrit Eijbersen en Erika Spil stroomden de kinderen massaal de baan op om zich over te geven aan de activiteit van hun keuze. Het werd een wirwar van spelende kinderen die zich met forse snelheid kris-kras over de baan bewogen. Buurtsportcoach Jesper Oele had dat wel verwacht en voorzorgsmaatregelen genomen. Oele: ,,Ik heb voor de zekerheid een EHBO-koffer meegebracht en extra pleisters." De koffer kon echter dicht blijven: er deden zich geen ongelukken voor.

NU EVEN NIET Ironisch was wel dat twee jongeren die aan de basis van de baan hadden gestaan, Hugo Otten en Kars Beemer, met hun skateboard in de hand aan de zijkant bleven staan kijken. Dan heb je anderhalf jaar tijd en energie gestoken in de totstandkoming van de skatebaan, wordt die geopend en dan ga je er niet op? Hugo lachend: ,,Het is nu gewoon veel te druk om te skaten. Wij hebben ruimte nodig om onze tricks te kunnen doen. Maar dat geeft niet. Ik ga iedere dag na schooltijd. Dan is er ruimte genoeg."

GROEIMODEL Jeugdwerker Hassan Touh is ook bij de opening aanwezig. ,,Ik ben blij dat deze skatebaan er gekomen is. Voorheen gingen de jongeren op straat skaten, wat toch wat gevaarlijker is en voor enige overlast zorgde." De skatebaan is voor het grootste deel bekostigd door de gemeente Bunnik en het Bunnik aan Zet fonds. Jan Willem Noorderbos: ,,We zagen de oude half-pipe aftakelen. We vonden de actie van de jongeren een mooi burgerinitiatief waar we graag subsidie aan toekenden." Eijbersen: ,,Geweldig. Ik ben blij en trots. Dit is een voorbeeld van hoe jeugd door initiatief te nemen, iets voor elkaar krijgt."

NOG MEER PLANNEN Erica Spil vraagt de jongeren of ze nog meer budget kunnen gebruiken. Als uit één mond klinkt het luid: "JÁÁÁÁÁÁ", en dan roepen ze van alles door elkaar. Het is moeilijk te verstaan, maar wel hoorbaar is: een overdekte zitplek, gezellige verlichting, fitness toestellen en iets met ijs en slagroom.

Oele: ,,We zijn blij met deze plek, omdat het kinderen uitnodigt om meer buiten te gaan spelen. Het ligt centraal in de gemeente en is dus voor alle jeugd goed bereikbaar. Het is ook een groeimodel, waarbij de jeugd zelf mee mag denken over toekomstige uitbreidingen."

LAAT MAAR Er is ook drinken en fruit voor de deelnemers. Liv komt op haar skeelers om een mandarijntje te nemen. Het pellen van een mandarijntje met beschermende handschoentjes aan, valt nog niet mee.

Daarom biedt Hassan hulp aan. Ze wil Hassan haar mandarijntje geven, maar wanneer hij zegt: ,,Ik maak wel een begin met mijn tanden", kijkt ze vies en trekt ze hem terug. ,,Nee, vandaag maar geen fruit" moet ze gedacht hebben, terwijl ze snel de skatebaan weer opreed.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie