Het Witte Kerkje in Odijk
Het Witte Kerkje in Odijk Johanna Muis

200 jaar Witte Kerkje

28 oktober 2019 om 19:42 Maatschappelijk

ODIJK In 2020 bestaat het Witte kerkje 200 jaar. En omdat het Witte Kerkje midden in het dorp Odijk staat, wordt het 200-jarige bestaan volgend jaar gevierd met alle dorpsgenoten. ,,De kerk staat er natuurlijk er al veel langer, de plek is al eeuwen in gebruik door de kerkgemeenschap, " zegt Johanna Muis. Ze maakt deel uit van de werkgroep die druk is met de voorbereiding van het jubileum.  ,,Het Witte Kerkje is een overblijfsel van een veel grotere middeleeuwse kruiskerk. Maar in 1816 stortte de kerk gedeeltelijk in. Alleen het achterste deel, het koor, bleef staan." Het dak van het koor werd vernieuwd, zodat er weer droog gekerkt kon worden, en er verrees een nieuwe voorgevel met een klokkentorentje. Op 10 september 1818 werd de kerk weer officieel in gebruik genomen.  

Jubileum ingeluid met gratis concert

Door Margriet Hunse

AKOESTIEK In de voorbereidingsgroep zit ook Paul Zeef. ,,Het is een heel mooie kerk met bovendien een geweldige akoestiek". Onder het motto 'Cultuur en gezelligheid om de hoek' organiseert de kerkgemeenschap in het jubileumjaar daarom een serie van negen concerten. ,,Er is voor alle muziekliefhebbers wat wils, van oude muziek tot jazz en wereldmuziek. Na afloop is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten bij een drankje." Een voorproefje van de concertenreeks vindt al plaats op zaterdag 9 november. Tijdens dit gratis concert treedt er een keur van musici uit de omgeving op.

WITBIER Het jubileumjaar wordt verder gevierd met een scala aan evenementen. Odijkers kunnen meezingen tijdens een zangdienst in het teken van '200 jaar kerkliederen'. Johanna Muis: ,,In de 19e eeuw was de Odijkse kerkgemeenschap heel behoudend. Er werden alleen psalmen gezongen, omdat die letterlijk zo in de Bijbel staan. Niet voor te stellen, de kerkgemeenschap nu is behoorlijk vooruitstrevend." Verder kan iedereen deelnemen aan stiltewandelingen en aan schilderworkshops. In het voorjaar wordt er zelfs het eigen 'Witte Kerkje-bier' geïntroduceerd, gebrouwen door Stadsbrouwerij De Dikke uit Wijk bij Duurstede. ,,Tijdens een proeverij kan iedereen ons 'protestants witbier' komen proberen," zegt Paul Zeef.

BOEK Daarnaast is een groepje enthousiaste gemeenteleden bezig met het schrijven van een boek over 200 jaar geschiedenis van het Witte Kerkje, die officieel de Sint Heribertkerk heet. De schrijvers worden bijgestaan door dorpshistoricus Raymond Uppelschoten. De geschiedenis van het Witte Kerkje wordt uitgebreid beschreven, het gebouw, maar ook de kerkgemeenschap. Bij het Wiite Kerkje hoort ook de pastorie. Die werd in 1910 werd gebouwd, in een typische Driebergense-Zeister bouwstijl.  Dominee De Vrijer was de eerste bewoner van het monumentale pand, dat nog grotendeels in originele staat verkeert. Ook de grote magnolia tussen de pastorie en de kerk, een grote blikvanger tussen pastorie en kerk, moet ongeveer 100 jaar oud zijn. De presentatie van het boek 'Van kerk en dorp' vindt plaats in september 2020, maar belangstellenden kunnen nu al intekenen.

De activiteiten staan binnenkort op de website: www.pknodijk.nl. Het concert op zaterdag 9 november begint om 15.00, de toegang is gratis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie