Bouwen

30 oktober 2019 om 19:00 Column

"De mensen wonen te groot

daarom is er woningnood.

Ze scheiden, of hun partner gaat dood

daarom is er woningnood."

Ik zit een woonlied te schrijven, voor een woondebat dat bedoeld is om de woondiscussie vlot te trekken. De woondiscussie zit namelijk muurvast. Mensen verschansen zich in hun eigen gelijk, dat staat als een huis. Ze zijn voor of tegen woningbouw.

Voor zegt: "De mensen moeten toch ergens wonen." Een waarheid als een koe. Tegen zegt: "Dat zal wel, maar hier wonen wij, en wij willen koeien zien, geen mensen. De natuur mag niet verder worden aangetast."

"Koeien zijn geen natuur," zegt voor, ook weer zo'n waarheid als een koe. "Koeien zijn gedomesticeerde dieren die uit economische motieven gehouden worden. Ze produceren stikstof en methaan. Ze zijn vervuilender dan auto's, althans, dan rijdende auto's, stilstaande auto's doen geen vlieg kwaad."

"Maar ze staan wel in ons zicht, want al die mensen die in die nieuwe huizen gaan wonen hebben auto's. We willen het niet hebben, geen heilige koeien, wij willen koeien!"

"Maar je gunt mensen toch wel woonruimte?"

"Ja, natuurlijk, maar niet hier."

"Waar dan wel?"

"Daar."

"Waar is daar?"

"Daar waar wij niet wonen. Wij zijn echt niet tegen wonen, niemand is tegen wonen, en we zijn ook niet tegen woningbouw, maar genoeg is genoeg."

"Maar als er nou bij jou om de hoek appartementen gebouwd zouden worden, gelijkvloerse, grote, lichte appartementen, van alle gemakken en comfort voorzien, zou jij daar dan willen wonen, als je ouder wordt?"

"Ja, natuurlijk."

"Maar je vindt dat ze er niet mogen komen, bij jou in de buurt."

"Nee, omdat ik hier goed woon. Ik heb hier de ruimte, ik heb een mooi uitzicht, dat mag niet verdwijnen."

"maar je zou wel in zo'n appartement gaan wonen."

"Ja, maar zo'n appartement bestaat niet."

"Dat willen we nou juist gaan bouwen en daar ben jij tegen. We willen overigens ook voor je kinderen gaan bouwen, die bij jou in de buurt willen blijven wonen."

"Dat willen mijn kinderen helemaal niet, omdat er niks beschikbaar is, hier. Daar zou de gemeente nou eens iets aan moeten doen."

"Maar dat willen we nou juist."

"Maar doe dat dan daar en niet hier."

"Maar voor de mensen van daar is daar hier en die willen het ook niet hier."

Er is maar één oplossing, we bouwen hier en daar, zolang we niet bouwen om het bouwen maar om het wonen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie