Ragnhild Scheifes en Erik-Jan Ginjaar
Ragnhild Scheifes en Erik-Jan Ginjaar Kuun Jenniskens

Bunnik heeft een nieuw Groentje; green business club

21 oktober 2019 om 11:15 Politiek

BUNNIK In Bunnik gaan zes grote bedrijven in de spoorzone, en de gemeente, samen een grote innovatie kracht zetten op de verduurzamingsopgave. Dat zijn Vrumona, BAM, Engie, Postillion Hotel, Nederlandse Spoorwegen en Bovag. Dit gebeurt onder de noemer Green Business Club (GBC).

door Kuun Jenniskens

Het gaat hier om een landelijk concept dat onder andere ook op de Zuidas in Amsterdam, Utrecht Centraal en Rotterdam Zuid wordt uitgerold. Programma manager voor Bunnik is Ragnhild Scheifes. Zij is vanaf het begin betrokken. Vrumona wilde graag met bedrijven uit de omgeving samenwerken. Scheifes: ,,De vraag was hoe je als groot bedrijf kunt verduurzamen, niet alleen op het vraagstuk energie, maar ook op het punt van mobiliteit. Er was ook behoefte om van elkaar te leren.” 

Bovengenoemde bedrijven zijn bij elkaar gekomen en iedereen was enthousiast over de samenwerking. Na een presentatie over de Green Business Club NL, is unaniem besloten dit ook voor Bunnik te omarmen. Inmiddels is er een bestuur, waarvan Erik Jan Ginjaar (CEO Postillion) de voorzitter is - iemand die graag nieuwe ontwikkelingen aanjaagt. ,,Ik vind het leuk om de vaart erin te krijgen.”

GROTE DAKEN Ginjaar: ,,Ik heb natuurlijk een groot dak waar veel zonnepanelen op kunnen. Los van het feit dat dit voor mij als ondernemer niet te betalen is, zou ik een te groot overschot hebben aan energie. Hetzelfde speelt bij Vrumona. Idee is om mijn dak aan inwoners beschikbaar te stellen, dat zij hiervan profiteren. Zij hebben al overlast van verkeer en parkeren, en zo kunnen we wat terug doen.”

Niet alle daken van deelnemers zijn geschikt, soms vanwege de constructie (Engie), of panden zijn niet in eigendom (BAM), en ook veiligheid is een issue. Vrumona - onderdeel van Heineken - betaalt zo’n lage energieprijs dat voor hen zonnepanelen op het dak niet rendabel is. Ragnhild Scheifes: ,,Vrumona gaat nu met Heineken elders in windenergie investeren, maar voor een gezamenlijke opgave zou hun dak - als de constructie dit toelaat - misschien wel kunnen worden benut.”

SAMEN MET GEMEENTE De Energie Coöperatie Bunnik is beoogd partner om zo‘n zonnepanelenproject vlot te trekken. Van de gemeente wordt ook een rol verwacht. Ginjaar: ,,Als wij gratis ons dak voor zonnepanelen beschikbaar stellen, dan realiseren wij een grote deel van de opgave in deze gemeente. Van de gemeente verwachten we dan wat terug, denk bijvoorbeeld aan het vrijwaren van leges.” 

ELEKTRISCHE FIETSEN BIJ STATION Ook gaat de Green Business Club graag samen kijken naar verkeer en mobiliteit. ,,Voor Bunnik is dat een belangrijk thema”, zegt Ginjaar. ,,Wij zitten hier als ondernemers in een klein gebied, met ook veel forensen. Hoe kunnen we deze mobiliteit vergroenen? Hoe stimuleren we het gebruik van de trein? Ons hotel ligt 1,4 km van het station, toch vinden mensen dat te ver lopen. Ook omdat we bij de snelweg liggen komen mensen graag met de auto. Idee is om elektrische fietsen op het station neer te zetten. Maar ik kan in mijn eentje natuurlijk geen 50 elektrische fietsen betalen, doen we dit daarentegen gezamenlijk met de GBC, dan wordt het een heel ander verhaal. Zo slaan we voor de gemeente ook een grote slag, en zeker als we het combineren met Mijlpaal 42 geeft dat echt een goede innovatieve kracht.”

Erik-Jan Ginjaar speelt met de gedachte van een grote parkeergarage met zonnepanelen, die tegelijkertijd dienst doet als zonnetankstation. ,,We hebben steeds meer laadpalen nodig”, zegt Ginjaar, ,,en we hebben in dit gebied altijd gebrek aan parkeerplaatsen. Voor BAM is dat bijvoorbeeld een groot probleem. Ik heb hier op het terrein wel ruimte voor een parkeergarage, maar geen budget van 2 miljoen euro om hem te bouwen. Maar als ik het terrein beschikbaar stel, en anderen bouwen het, dan komt er een grote kracht vrij.”

Scheifes: ,,Voor bedrijven zijn lease auto’s een grote kostenpost, mocht het lukken om het gebruik van trein, fiets en deelauto te stimuleren, dan blijven er parkeerplekken over, is het gunstig voor de luchtkwaliteit en ligt er een financieel voordeel voor de ondernemer. Als koploper geeft het ook een goede profilering naar buiten toe.”

PROJECTGROEPEN Inmiddels zijn er twee projectgroepen van start gegaan, zo legt Ragnhild Scheifes uit. ,,De projectgroep Energie zet nu de eerste stap door een duurzaamheidsscan te maken van hun eigen bedrijf. De issues die hieruit voortkomen gaan ze aan elkaar presenteren. Ook is er een projectgroep Mobiliteit. Er komt nog een groep die gaat kijken naar afvalstromen en voedselverspilling in de bedrijven, en klimaatadaptatie wordt een onderwerp.”

KICK-OFF Inwoners en organisaties zijn welkom bij de kick-off op maandag 4 november in het Postillion hotel. Tijdens deze avond stellen de deelnemende bedrijven zich voor en zoeken zij het gesprek over de duurzaamheidsambities voor het gebied. Graag vooraf aanmelden via www.greenbusinessclub.nl/bunnik of bunnik@greenbusinessclub.nl. Inloop vanaf 19 uur en het programma start om 19.30 uur en zal tot 20.30 uur duren. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie