Irene de Kruijf en Ann Meijer
Irene de Kruijf en Ann Meijer Margriet Hunse

ASD zoekt voorzitter

6 oktober 2019 om 19:25 Mensen

ODIJK De Adviesraad Sociaal Domein (ASD) is een adviesorgaan, waarvan de leden op vrijwillige basis adviezen uitbrengen over het beleid dat de gemeente wordt ontwikkeld en uitgevoerd. De huidige voorzitter van de ASD, Ann Meijer, neemt in december afscheid. De ASD is daarom op zoek naar een nieuwe voorzitter, maar ook naar 'gewone' leden omdat ook voor een aantal van hen de maximale termijn erop zit.

Door Margriet Hunse

CONCREET Ann Meijer: ,,De burgemeester verwoordde onlangs mooi wat de ASD doet: het gemeentehuis heeft een eigen logica en dynamiek. De ASD brengt de dagelijkse praktijk binnen bij de beleidsmakers." De ASD loopt zo nu en dan tegen concrete situaties aan. Toen vorig jaar het centrum van Bunnik werd heringericht bleek dat een rolstoeler niet tussen bepaalde obstakels door paste. We hebben een foto gemaakt en opgestuurd, en de volgende dag al werd het probleem opgelost. ,,Maar we zijn vooral bezig geweest met de uitvoering van het beleid dat de gemeente ontwikkelt.. De rode draad was dat het Centrum voor Elkaar de mooie beleidsuitgangspunten ook in de praktijk uitvoert, wat best moeilijk is. Mensen die gebruik maken van ondersteuning of hulp zitten in een kwetsbare positie. De ASD heeft er voortdurend voor gepleit dat de houding van het Centrum voor Elkaar is dat die mensen als individu worden gezien, en dat ze zelf kunnen beslissen en keuzes kunnen maken over welke ondersteuning het beste bij ze past."

ACHTERGROND Irene de Kruijf is sinds begin dit jaar lid van de ASD. ,,Bunnik is een heel fijne plek om te wonen. Ik wil er aan bijdragen dat dat ook zo is voor mensen die ondersteuning nodig hebben. Het is heel boeiend om lid te zijn van de ASD. Je leert snel over wat er allemaal speelt in het sociaal domein. Je krijgt tegelijkertijd feeling met wat er in het gemeentehuis speelt, zoals wat de achtergrond is van een bepaalde beleidsregel." De Kruijf heeft een groot lokaal netwerk als vrijwilligerscoördinator bij de Huiskamer van Odijk, maar ook al als ouder van kinderen in de basisschoolleeftijd. ,,Mensen spreken mij aan. Ik kan hun visie, klachten of tips -anoniem natuurlijk- meenemen in een advies van de ASD. Dat heeft meer invloed dan wanneer één individu dat doet." De leden van de ASD wonen allemaal in de gemeente Bunnik en hebben verschillende achtergronden. Er zijn ervaringsdeskundigen, ouders van kinderen die ondersteuning krijgen, en leden die werken in het sociaal domein of de zorg.

NETWERK Ann Meijer is zes jaar voorzitter geweest, en noemt de ASD ,,het mooiste, leerzaamste en leukste vrijwilligerswerk dat ik heb gedaan. De ASD is een groep van ongeveer 10 mensen die zich met zeer veel inzet en enthousiasme inzetten voor hun adviestaak. Het heeft ook mijn lokale netwerk enorm vergroot." Voor een voorzitter kan deze ervaring een goede aanvulling zijn op haar of zijn werk, maar het is natuurlijk ook belangrijk dat een voorzitter goed kan communiceren en technisch vaardig is. De Kruijf: ,,Ja, dat houdt het voor de rest van de vrijwilligers ook leuk, dat je weet dat je niet tot middernacht zit te vergaderen. Het valt me trouwens op dat bijna iedereen zijn twee termijnen afmaakt." Meijer: ,,Het is echt een leuke groep mensen. Een aantal oud-leden ontmoet elkaar nog steeds af en toe, dat zegt wel wat."

Informatie over de functie van voorzitter of lid van de ASD is te vinden op www.asdbunnik.nl en in advertenties in het Groentje van 2 en 9 oktober.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie