Monumentale boerderij Het Burgje in afwachting van grootse bouwplannen.
Monumentale boerderij Het Burgje in afwachting van grootse bouwplannen. Kuun Jenniskens

Volle tribune plan Burgje

22 februari 2018 om 06:12 lokaal

ODIJK Er moet beter met de buurt worden gecommuniceerd - zo bleek tijdens de behandeling van bestemmingsplan Het Burgje.

Het is vaker voorgekomen dat wanneer bouwplan Het Burgje in het Open Huis ter sprake komt, de publieke tribune vol zit met mensen uit het gebied. Deze Vinkenburgers verkeren al lang in onzekerheid. Recent hebben vrachtwagens zand gebracht voor de aanleg van wegen - en inwoners waren hiervan niet op de hoogte gesteld. Dat geeft onvrede.

Theo van Vliet voerde namens de Vinkenburgers het woord. Hij vatte de onvrede nog eens samen en vroeg om excuses. Kern is dat de gemeente een paar jaar geleden de Vinkenburgers heeft gevraagd om een buurtplan te maken. Na een intensief proces werd dit plan door de gemeente van tafel geveegd. Helaas worden ook kleine wensen niet opgepakt. Zo wil de buurt meeliften met het glasvezel dat in Het Burgje wordt aangelegd. Belangrijk punt voor de buurt is een veilige verkeersafwikkeling, waarin ze niet worden gekend. Er zijn wensen voor fiets- en wandelroutes. Bewoners willen dat fietspaden en een veilige oversteek van de N229 bij de bouw worden aangepakt, niet pas als alle huizen er al staan.

Harry Kager (CDA) vroeg wethouder Jorrit Eijbersen (Liberalen) de problemen te adresseren. Eijbersen wilde niet op het buurtplan reageren, omdat het onder wethouder Erika Spil (P21) valt. Eijbersen wilde alleen opmerken dat inwoners welkom zijn met individuele plannen. Vervolgens zei hij van Explorius te hebben begrepen dat de Vinkenburgers worden meegenomen bij de aanleg van glasvezel.

De ontsluiting van buurtschap Het Burgje gebeurt via de Burgweg N410. Eijbersen zei dat eigenaar Heijliggers de grond aan Explorius wil verkopen. Heijliggers stelt hierbij als voorwaarde dat ze hun zienswijze mogen intrekken. De wethouder vroeg de gemeenteraad hiervoor een amendement op te stellen. De nieuwe ontsluitingsweg krijgt vanaf de Burgweg een dubbel fietspad richting het dorp. Ook bij de oversteek met de N229, tot aan de Singel, blijft dit een dubbel fietspad.

Harry Kager (CDA) noemde het een gemiste kans dat de wijk niet van aardgas afgaat, net als Nicky van der Voort (P21). Wethouder Eijbersen zei dat kopers voorlichting krijgen over hoe woningen gasloos maken.

De raad vindt dat de communicatie beter moet. Verder was men blij met het plan. Het idee van buurtschap lijkt een goed planologisch principe voor toekomstige uitbreidingen, aldus De Liberalen. Over de monumentale boerderij als ontmoetingsplek waren CDA en P21 erg te spreken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie